750 100 2017

050516După problemele cu Curtea de Conturi, în privinţa finanţării sportului şi culturii, care le-au lovit aproape mortal pe ambele, din cauza lipsei banilor de supravieţuire, primarul Nicolae Robu vrea ca Guvernul Grindeanu să dea o ordonanţă care să permită clar finanţarea sportului de către autorităţile locale. Iar aceasta, să o facă urgent, înainte de încheierea campionatului.


Primarul este supărat şi pe firmele din oraş care au cifre de afaceri generoase, dar care nu dau Clubului ACS Poli niciun leu - dar nici actului cultural!!! -, eventual câteva mii de euro anual, în condiţiile în care ar putea orienta în această direcţie 20% din profitul anual, fără a fi prejudiciate (în loc să dea la bugetul naţional, dau la sport sau la cultură).
Robu îi va face de ruşine pe patronii insensibili, dacă vor continua în acelaşi fel, făcând publice sumele pe care le-au dat sportului sau culturii timişorene.
Pe de altă parte, Nicolae Robu a pus pe tavă o situaţie din care reiese clar faptul că Timişoara a fost discriminată în privinţa finanţării actului cultural-artistic al urbei.
Edilul a povestit că a discutat după victoria lui ACS Poli cu echipa învinsă, FC Voluntari, care i-au mărturisit că la clubul lor, care este societate comercială, 95% din acţiuni sunt deţinute de CL Voluntari, iar 5% aparţin unei firme a Consiliului Local, „cum ar fi la noi Aquatim sau SDM, o firmă de-a PMT”, de exemplu.
„În aceste condiţii, CL dă bani fără nicio problemă. Se dau bani câţi se doreşte, Curtea de Conturi a fost în fiecare an în audit şi spune că totul este în regulă. Hai sa facem diferenţa. ACS Poli este ONG, nonprofit, care nu are acţionari, ci membri asociaţi CLT, CJT şi UPT şi noi nu avem voie să dăm bani, dar suntem în competiţie cu Voluntari în aceeaşi ţară. Considera cineva că este normal un astfel de lucru? Este şi mai strigător la cer să vezi că acolo este o societate comercială”, a spus Robu.
Speranţele primarului în acest sens vin de la afirmaţiile premierului Sorin Grindeanu şi în vreo 20 de rânduri de lege.
Prim-ministrul a spus că se va corecta legislaţia pentru sport. E vorba despre 20 de rânduri de lege. Se termina campionatele, hai să o scoatem rapid, cum s-a putut scoate ... cea cu 13, treabă cu ghinion pe care să o dăm uitării. Să se genereze o ordonanţă de urgenţă care să nu încarce bugetul de stat al României (…) ci ceva care să permită de o maniera clară, neinterpretabilă de către nimeni, autorităţilor locale să-şi exercite prerogative statuate inclusiv prin Constituţie şi prin Legea administraţiei publice locale. Atâta trebuie să se spună că autorităţile publice locale au dreptul, au posibilitatea ca, prin decizii proprii, să finanţeze sportul”, a detaliat Robu.
Astfel, nu vor mai exista anomalii de interpretări diferite a aceleiaşi legi de către auditori ai Curţii de Conturi, iar oameni de bună credinţă, „care nu au nimic necinstit în conduita lor, ci pur şi simplu vor să facă bine public şi din cauza ambiguităţilor din lege, ajung în postura de a fi acuzaţi de diverse lucruri”, a conchis Robu.