safari 750x100

sange lansat sambataSub sloganul “Transformă picătura în infinit”, sâmbătă 18 martie,  la Centrul  Regional de Transfuzie Sangvină Timişoara, a fost lansată campania “Picătura de viaţă”, susținută de ultramaratonistul Andrei Roșu, de Mihaela Geoană, președintele Fundației “Renașterea” și de dr. Dumitru Borțun, prof. univ. la SNSPA.

Acest demers reprezintă preambulul unei campanii naționale de încurajare a românilor pentru a dona sânge, campanie pe care AMiCUS dorește să o desfășoare ȋncepând cu această lună. Aproximativ 60% din populația României va avea, la un moment dat în viață, nevoie de sânge. Însă, deocamdată, numai 2% dintre români donează. Pentru a demonstra că se poate și altfel, tinerii participanți, reuniți sub deviza ‘Transformă picătura în infinit!’, îi vor motiva pe timișoreni să se implice activ în această campanie – să doneze regulat sânge - prin exemplu personal: donând sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină, str. Martir Marius Ciopec, nr.1, Timișoara. Estimările citate de organizatorii campaniei spun că necesarul anual de sânge în România este de 500.000 de unități (o unitate are 450 ml de sânge total), iar anul trecut doar 66% din cererea de sânge a putut fi acoperită.

Potrivit Centrului de Transfuzie Timișoara, în timpul unei donări se colectează 450 ml de sânge total, cantitate care se reface ca volum în 60 de minute, iar celular în 2-3 săptămâni. După colectare, cele trei componente majore ale sângelui – trombocitele, plasma și celulele roșii de sânge – sunt separate, astfel încât să poată fi transfuzate la mai mulți pacienți cu nevoi diferite. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.
Persoana care dorește să doneze trebuie să fie adult (18-60 ani) sănătos, să lase minim două luni între donările de sânge total, să nu depășească 5 donări anuale (bărbați) sau 4 donări pe an (femei). Donarea de sânge durează 8-10 minute, timp în care este recoltată o unitate. Cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde.

Credem că doar în parteneriat cu reprezentații mass-media  eforturile pentru promovarea unui stil de viață sănătos şi motivarea oamenilor în activități civice, precum donarea de sânge, care să ridice calitatea vieţii fiecăruia dintre noi, vor putea avea sorți de izbăndă. Tocmai de aceea adresăm o invitație directă unui cât mai are număr de reprezentați ai presei, pentru a se alătura campaniei „Picătura de viață” și astfel tot mai mulți timișoreni să doneze sânge și să „transforme picătura în infinit”. Suntem conștienți că buna reflectare a  acestui eveniment în presă va favoriza dorința noastră de a fi martorii unei Românii înseninate, în care viaţa să aibă calitate, valoare şi împlinire, iar spiritul civic să se regăsească în fiecare dintre noi. Campania a fost lansată de Asociația studențească AMiCUS Timișoara și Timişoara Dental Students Association, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Timișoara.