safari 750x100

pirtea marilenInterviu cu deputatul Marilen Gabriel Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, prim-vicepreşedinte al PNL Timiş

 


În acest weekend au avut loc alegerile pentru conducerea organizaţiei PNL din Timiş, în care aţi înregistrat aproape 350 de voturi, cel mai mare număr de voturi în comparaţie cu toţi candidaţii înscrişi în aceste alegeri. Aceste alegeri au adus şi schimbări?

E clar că prin aceaste alegeri s-au impus în PNL, pentru principalele funcţii de conducere din organizaţia judeţeană, acei liberali ce se află printre cei mai cunoscuţi şi respectaţi aleşi locali din Timiş, ori cei ce sunt profesionişti consacraţi. Doar cineva care nu vrea să vadă această realitate mai poate susţine astăzi altceva. Calitatea celor din noua conducere judeţeană a PNL contează foarte mult, este o perspectivă pe care ţin să o accentuez, având legătură și cu funcția în care am fost ales, cea de prim-vicepreşedinte pentru strategii politice şi comunicare, pentru că mesajul partidului în viitor va fi dat de aceşti oameni.

Au fost ecouri ale unor critici exprimate faţă de mecanismul alegerilor judeţene, vorbind despre faptul că au câştigat funcţiile doar oamenii lui Robu. Sunt îndreptăţite aceste critici?

Le-am auzit, au fost mai multe discuţii legate de o victorie în bloc a unei garnituri de oameni recomandaţi şi promovaţi de domnul Robu. Poate că e aici şi o invidie pentru buna mobilizare a celor ce au câştigat funcţiile. Succesul a fost determinant în primul rând calitatea candidaţilor. Îmi menţin părerea despre buna lor valoare politică şi profesională, cred că e un câştig faptul că o astfel de echipă conduce acum în Timiş.
Pe de altă parte, mulţi alţi colegi, primari, viceprimari, consilieri, lideri locali din Timiş, sunt gata să se implice pentru viitorul PNL în Timiş, fiecare cu experienţa pe care o poate aduce, chiar dacă nu au candidat şi nu au funcţii în conducerea judeţeană a PNL. Nu toţi primarii PNL din judeţ sunt cuprinşi în noua echipă de conducere, aleasă săptămâna trecută, dar toţi oamenii buni din PNL, aleşi în administraţie sau în organizaţiile locale, vor avea un cuvânt ce va conta mult pe viitor, indiferent de comentariile răuvoitoare pe care le vom mai auzi.
 Principiul de lucru în PNL, de acum înainte, va fi acela al comunicării publice prin mai mulţi lideri din teritoriu, prin primarii şi viceprimarii liberali, prin consilierii liberali şi prin ceilalţi lideri, organizaţi în Liga aleşilor locali. Ei cunosc bine viaţa comunităţilor, ei vor avea primul rol în a transmite public mesajul liberal. De asemenea, îmi fac datoria de a le garanta că se vor putea baza pe mine, ca prim-vicepreşedinte responsabil de strategii politice şi comunicare, iar în acest nou rol, de integrator al semnalelor şi mesajelor venite dinspre colegii mei liberali, voi fi reprezentantul şi aliatul lor în consultările şi deciziile din Biroul Judeţean al PNL. Chiar dacă unii se simt acum neglijaţi, vor vedea că solicitările şi opiniile lor o să se audă în forul judeţean al organizaţiei noastre, este un plus de dinamism pe care îl voi da, în acest fel, legăturii dintre liderii locali şi conducerea judeţeană. Această nouă responsabilitate pe care am preluat-o, în resortul strategiilor politice şi comunicării, însemnă o oportunitate aparte pentru mine, aceea de a lucra alături de mulţi dintre oamenii din judeţ, indiferent dacă au sau nu au funcţii în noua conducere. PNL începe să-şi transmită mesajul public prin liberalii din organizaţiile locale, acesta este primul meu îndemn către colegii din judeţ, pentru că aşa vom reuşi să marcăm prezenţa noastră în viaţa comunităţilor locale, construind o politică modernă, apropiată de oameni.

Noua conducere a PNL în Timiş are ambiţii mari pentru alegerile din 2019 şi 2020. Dar Guvernul şi Consiliul Judeţean Timiş sunt conduse de PSD, la fel ca şi cele mai multe dintre primăriile din judeţ. Probabil că nu o să fie simplu pentru PNL să pregătească următoarele alegeri. Cum veţi proceda?

Cu deschidere, cu energie, cu pragmatism. Cred că acestea sunt primele avantaje ale celor aleşi în conducerea PNL Timiş, iar politica noastră va fi în acelaşi registru, al implicării şi comunicării. Nu voi spune astăzi decât că suntem perfect conştienţi de faptul că cetăţenii sunt plictisiţi de politicienii ce au doar o voce stridentă, gata să intre în războiul declaraţiilor pentru orice gest mărunt al adversarului. Nu vom face o astfel de politică. Cu atât mai mult cu cât Timişul trebuie să câştige avantaje nete de pe urma faptului că premierul este din acelaşi partid cu preşedintele Consiliului Judeţean. Asta vrem toţi pentru judeţul nostru, indiferent de curentele politice diferite din care facem parte. Mă aştept ca şi cei din PSD să lase ranchiunile la o parte şi să arate că înţeleg să pună osul la trebă, cu mai multă modestie, cu mai puţină aroganţă. La fel, însă, nici nu avem cum să acceptăm să piardă Timişoara, ori alte localităţi din judeţ, doar datorită faptului că se fac „vinovate” de a avea conducere liberală.  O să vă dau un exemplu concret, foarte clar. Cred că demersurile pentru investiţia în noua Sală Polivalentă de la Timişoara ar fi presupus ca reprezentarea Timişului şi Timişoarei la Compania Naţională de Investiţii să se facă, în mod legitim, printr-o echipă în care să fie şi primarul Timişoarei, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, cu tot cu experţii lor tehnici. Când vorbim de mize strategice, este preferabil dialogul faţă de orice disensiune, inclusiv cu oponenţii politici, cu insistenţa de a căuta soluţii, în detrimentul unor conflicte oarbe. Vreau să spun că eram mai aproape de soluţia practică pentru investiţia noii Săli Polivalente dacă resprezentanţii cei mai importanţi ai administraţiei noastre ar fi fost împreună la Compania Naţională de Investiţii şi ar fi demonstrat, chiar prin exemplul personal, existenţa unui acordul administrativ local, atât de necesar pentru atragerea investiţiilor guvernamentale.

A circulat ideea că liberalii trebuie să se delimiteze de unii dintre politicienii mai vechi, cu imagine mai puţin apreciată. Este o aşteptare acută, sau doar un slogan?

Mie mi-e destul de dificil să decontez trecutul, scadenţe şi neînţelegeri adâncite de mai multă vreme. Privind însă spre viitor, pot să spun că cei care rămân tributari unor vechi deprinderi, cei care nu reuşesc să se adapteze la pulsul zilei, la opinia publică, acei politicieni nu prea au cum să stea în topul încrederii publicului.  Am mare încredere că în noul mandat al conducerii PNL din Timiş vom avea înţelepciunea de a găsi cele mai adecvate mecanisme instituţionale ale comunicării publice. Mă refer aici la diversificarea rolurilor liderilor judeţeni şi locali pentru transmiterea proiectelor noastre politice, pentru a da soluţii alternative faţă de practicile puterii, sau chiar pentru a amenda abuzurile nedorite.
 Sunt conştient că un mecanism de comunicare politică bine pus la punct nu se structurează peste noapte, dar calea unui dialog liberal autentic trebuie găsită şi dezvoltată, pentru a ajunge la alegători, cei care vor decide să ne încredinţeze viitoarele mandate, în urma alegerilor locale sau generale. Consider că în acest nou mandat al conducerii organizaţiei PNL Timiş  interesele comune pe care le avem vor fi prioritare, la fel ca şi dorinţa de dialog, pentru a deschide partidul spre simpatizanţii liberali din toate categoriile, mai ales spre alegătorii activi şi spre tineri. Nu e deloc o vorbă în vânt faptul că pregătirea viitoarelor alegeri este în responsabilitatea întregii echipe. Voi explica şi voi căuta să angrenez cât mai mulţi liberali în efortul de comunicare publică structurată în Timiş, pentru că responsabilitatea de a purta imaginea publică a partidului nu este corect să fie dusă de un singur lider, ori doar de doi-trei lideri.
 Rezultatele unei noi abordări în strategia noastră de poziţionare publică vor consta într-o vizibilitate mai bună, în creşterea credibilităţii mult mai multor reprezentanţi liberali, în deschiderea căilor de comunicare cu partenerii politici, astfel încât, în preajma noilor teste electorale din 2019 şi 2020, PNL să se bazeze pe majorităţi mai largi, cele care vor produce schimbarea favorabilă unei viitoarei guvernări liberale.

În ce proiecte vă veţi implica politic, chiar din prima lună de mandat, ca prim-vicepreşedinte?

Voi fi omul care va milita zi de zi pentru coeziunea internă şi susţinerea reciprocă a liberalilor. Voi susţine cât mai mult dialogul cu oamenii din teritoriu, voi încerca să îi reprezint cât mai bine în deciziile conducerii judeţene a Partidului Naţional Liberal. Voi participa cu tot entuziasmul la activarea Ligii aleşilor locali, a structurilor departamentale şi, mai ales, îi voi solicita pe mulţi dintre colegii din PNL să comunice public cu continuitate, mizând pe distribuirea rolurilor şi pe o creşterea în anvergură şi credibilitate a vocilor liberale, fie că sunt ale primarilor şi consilierilor, ori ale celorlalţi colegi. Privind spre viitor, ştiu că avem o mare oportunitate acum, aceea de a ne îmbunătăţi vizibilitatea şi coerenţa prin modul de comunicare cu publicul. Cred că este de datoria mea ca să devin mai implicat, de acum, pentru a capacita toate resursele liberale, toţi oamenii buni, pentru un viitor liberal al Timişului.