750 100 2017

grind2Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, că se vor căuta soluţii de redresare economică pentru Uzina Constructoare de Maşini (UCM), pe care a numit-o „emblemă a industriei româneşti”.
„Pe componenta UCM Reşiţa, o emblemă a industriei româneşti, situaţia este, din păcate, aşa cum o ştim. Dânşii sunt furnizori pentru industrii-cheie de la noi din ţară, fie că vorbim de energie hidroelectrică, fie că vorbim de componenta de apărare şi chiar şi pe transporturi. Situaţia economică în care se află acum nu le permite să intre în competiţie cu alte companii de acelaşi tip, fiind în insolvenţă. (...) Cât mai rapid va veni la Reşiţa ministrul Economiei. Noi, prin bugetul pe anul acesta, pe apărare, am alocat 2% din PIB. O mare parte din investiţiile pe care le vom face în sectorul Apărării dorim să se desfăşoare în industria autohtonă, ca să reuşim s-o dezvoltăm, să oferim noi locuri de muncă, să dăm un impuls. Ar fi o componentă pe care s-ar dezvolta şi UCMR. O alta, la fel de importantă, este vestea că avem în Parlament, în perioada următoare, acea Lege a investiţiilor strategice, pe care o vom face în concordanţă cu Comisia Europeană. Vom vorbi de investiţii care se vor duce înspre trei mari domenii, şi anume transporturi, energie şi apărare”, a afirmat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.
În opinia sa, noul cadru legislativ va impulsiona proiectele de dezvoltare pe cele trei domenii, ceea ce ar putea face din UCM Reşiţa un furnizor pentru transporturi, energie şi apărare.
Potrivit premierului, UCM Reşiţa nu poate intra în competiţie directă nici pe piaţa externă de hidroagregate, din cauza insolvenţei, dar şi a problemelor mai vechi cu care se confruntă. Oficialul a dat însă asigurări că, la vizita pe care o va face ministrul Economiei la Reşiţa, se vor căuta soluţii concrete de ieşire din impas.
Sorin Grindeanu s-a aflat vineri la Reşiţa, alături de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Cei trei au avut o serie de întâlniri cu prefectul judeţului Caraş-Severin, Florenţa Albu, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, precum şi cu reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ.