750 100 2017

Marilen Pirtea1 1Deputatul liberal de Timiş Marilen Pirtea, susţine că una dintre măsurile promise de guvernarea PSD, şi anume TVA zero la cumpărarea de locuinţe, de la 1 martie 2017 este imposibil de pus în practică, întrucât acest lucru nu se poate face decât cu acordul UE, iar demersurile României în acest sens nu s-au făcut.
„Deja asistăm la câteva promisiuni care nu se vor regăsi în practică: TVA zero la cumpărarea locuinţe noi de la 1 martie, imposibil de realizat, pentru că în UE, cotele de TVA se stabilesc de state, dar TVA zero nu poate fi decât cu aprobarea UE şi pentru aceasta, ţara trebuie să facă demersuri spre UE prin care să i se aprobe un TVA zero conform aquisului comunitar, or aceste demersuri nefiind încî făcute, nu este posibil să avem la 1 martie TVA zero la locuinţe. Apoi, studenţii nu mai beneficiază de transportul gratuit pe calea ferată în totalitate, ci doar pe ruta de la domiciliu până la localitatea în care studiază. S-a redus gradul de mobilitate gratuită a studenţilor”, a spus Marilen Pirtea, secretarul Comisiei de buget finanţe a Camerei Deputaţilor.
Parlamentarul timişorean a mai afirmat că bugetul promulgat este unul al „păcii sociale” şi de aceea trebuie văzut cum vor putea fi realizate veniturile şi cumpătate cheltuielile.
„Într-o ţară mare, cum e România, nu cheltuielile sunt problema, ci veniturile şi diferitele „scurgeri” din buget. De aceea, cred că aceste cheltuieli majorate cu 15%
sunt foarte mari în cadrul acestui buget. fără precedent, sunt cheltuieli duse într-o
zonă socială, a salariilor. Le-am putea face faţă dacă am avea venituri pe măsură, dar veniturile sunt extrem de umflate, supraestimate, sunt îngrijorăroe de umflate. Undeva la 31% din PIB estimate veniturile, fără precedent”, a menţionat Pirtea.
Deputatul spune că discutăm despre un PIB care de la 758 de miliarde de lei este propus la 815 miliarde de lei în 2017, o creştere foarte mare, iar PNL chiar se gândea să propună Parlamentului o comisie de anchetă legat de Institutul de prognoză, cum s-a estimat acest PIB pentru 2017.
„Banca Mondială, în urma studiului făcut, a spus că o creştere economică de 3,3%, maxim 4,4% va fi anul următor, iar bugetul este previzionat pe o creştere de 5,2%, ceea ce este extrem de hazardant într-o medie europeană de creştere economică de 2%. BNR va avea un rol foarte important în menţinerea stabilităţii cursului de schimb (valutar, n.r.) de 4,46 lei, la fel de hazardant, la care s-a făcut prognoza de creştere”, a adăugat deputatul liberal.
Marilen Pirtea şi-a exprimat temerea că inflaţia va creşte şi doar aşa va putea fi menţinut cursul de schimb pentru a rămâne în buget.
„Legea salarizării unice promisă pentru anul acesta nu a fost luată în calculul
cheltuielilor salariale şi nu ştiu unde o să mai încapă în cadrul bugetului. Deja asistăm la modificările cursului de schimb şi ne vom trezi cu salarii mai mari, dar cu putere de cumpărare mai mică”, a mai spus deputatul Marilen Pirtea.