750 100 2017

Luni, în Parlamentul României va avea loc discuţia legată de avizul pentru referendumul preşedintelui Klaus Iohannis, pe tema luptei anticorupţie şi a integrităţii funcţiei publice, astfel, dacă avizul va fi pozitiv, probabil că pe la jumătatea lunii martie vom avea loc acest referendum pe care PNL îl va susţine fără nicio ezitare, spune Alina Gorghiu.

În această săptămână, comisia juridică a dat deja aviz favorabil în această chestiune.

''Fac încă de pe acum un apel la timişoreni şi la timişeni, ca aşa cum au ieşit în stradă să apere nişte reguli ale democraţiei, să participe, prin vot, la acest referendum'', a îndemnat senatoarea liberală de Timiş.

Referitor la faptul că subiectul ultimelor două săptămâni este reprezentat de OUG 13 şi OUG 14, cea de abrogare, Alina Gorghiu susţine că a fost o criză politică ce a durat destul de mult şi care nu s-a terminat. ''Ea a fost şi este dublată de o criză de încredere în Executiv şi în majoritatea parlamentară PSD+ALDE, care poate lua sfârşit printr-un singur gest pe care noi l-am cerut încă de joi, şi anume, ca majoritatea parlamentară să vină de urgenţă în parlament şi să adoptăm OUG 14. Prin adoptarea acesteia, de abrogare, devine istorie (OUG 13 şi abrogarea ei), un derapaj mare de la normele statului de drept, de la ideea de respectare a legii, o barbarie juridică pusă la cale de Executivul PSD'', a detalia parlamentara.

Gorghiu crede că aşa cum ordonanţa pentru cele 102 taxe a fost votată în câteva ore, luni se va putea repeta acest lucru în parlament cu cele două ordonanţe. La acest apel, se pare că Liviu Dragnea a răspuns vineri 10 februarie, dar PNL rămâne vigilent.

În ceea ce priveşte viitorul portofoliul Ministerului Justiţiei, Gorghiu speră că ''Executivul va desemna un ministru al Justiţiei care să nu mai fie tentat de agenda personală a domnului Dragnea, ci de agenda unui sistem judiciar corect, independent, ferit de abuzuri. Nu ştiu ce decizie va lua PSD, dar mă simt obligată să fac acest apel la PSD''.

Ea opinează că este necesar ca în parlament, într-un viitor apropiat, să se constituie acea comisie care să beneficieze de expertiza Comisiei de la Veneţia şi a Comisiei Europene, pentru a putea transpune deciziile Curţii Constituţionale referitoare la codul penal şi la codul de procedură penală în legislaţia penală.

''Cred că personaje ca domnul Dragnea sau Băsescu, care pot avea interese particulare în transpunerea acestor decizii, nu ar trebui să mai participe sub nicio formă la luarea acestor decizii'', a conchis Gorghiu.