safari 750x100

Liberalii timişeni nu cred că trebuie să se vorbească mai mult decât trebuie despre feluritele iniţiative ale unora, privind aşa-zisul ţinut secuiesc, chiar dacă a apărut recent şi un ''apel'' venit din partea a 84 de academicieni români pe această temă. Apelul respectiv nu a fost asumat de Academia Română.

''Sunt unii academicieni care s-au delimitat de acest apel. Proiectul care revine de fiecare dată în atenţia publică legat de ''ţinutul secuiesc'' trebuie tratat ca o provocare şi cred că nu ar trebui să dăm mai mare importanţă decât are. Constituţia României este foarte clară şi cu toţii ştim care este limita legală şi ce ar trebui să respectăm şi ce nu e de respectat. Ca atare, fiecare are dreptul să-şi exprime o opinie, mai ales academicienii, dar eu nu aş da greutate unui demers care nu are legătură cu constituţia României, care poate fi cenzurat foarte bine pe căi legale, aşa cum s-a întâmplat nu o dată. Respingerea iniţiativei, poziţii publice care menţionează foarte clar care sunt limitele constituţionale cu privire la unitatea teritoriului, la independenţa lui, etc'', a detaliat senatoarea liberală de Timiş Alina Gorghiu, răspunzând unei întrebări venite din partea presei.

În acelaşi sens a opinat şi vicepreşedintele PNL, Nicolae Robu, care a subliniat că ''trebuie să fim foarte atenţi. Trăim într-o perioadă în care lumea este în mişcare, sunt diverse tensiuni, ceea ce se întâmplă în jurul României nu este chiar liniştitor, şi nu ar trebui să fie liniştitor pentru noi, şi atunci nu trebuie să răspundem la tot felul de provocări de genul acesta. Unii vor (autonomia aşa-zisului ţinut secuiesc, n.r.), legea îţi permite să încerci să obţii orice, prin prisma constituţiei şi a legilor şi la un moment dat, se blochează, pentru că nu se poate. Ce, să începem să ne batem cu ungurii? Este chiar o prostie să ne angrenăm în provocări de genul acesta. Sigur, luări de poziţie pot să fie, sunt legitime, dar , aşa cum spunea doamna senator, nu avem voie să dăm mai mare atenţie mai mult decât este cazul, unor astfel de iniţiative vizând autonomii teritoriale pe criterii etnice'', a conchis Robu.