safari 750x100

Trist, dar adevărat. Ministerul Sănătății a alocat banii pentru achiziția unui RMN nou la Arad, dar conducerea Spitalului Județean nu a reușit să-l cumpere. Este o nouă palmă dată sistemului de sănătate arădean, după ce au fost returnați șapte milioane de lei pentru dotarea ambulatoriului de la Spitalul Județean. Aradul a ajuns în topul rușinii cu Spitalul Județean, după ce în urma unei ploi abundente, a cedat acoperișul de la UPU și medicii încercau să salveze aparatura din dotare, cu riscul de a fi electrocutați. Deși plătesc printre cele mai mari taxe și impozite din România, din cauza incompetenței conducerii județului, care administrează și Spitalul Județean, arădenii care vor să se trateze corespunzător sunt nevoiți să apeleze la spitale din Timișoara, Cluj sau Oradea.

Sulincean: Arădenii pierd un aparat RMN la Spitalul Judeţean datorită incompetenţei liberale

Marius Sulincean, consilier județean PSD, arată că la Arad teoria lui Gheorghe Falcă, președintele organizației județene a PNL nu se transpune prea bine în realitate când este vorba despre Spitalul Județean. „Am votat pentru oameni care au făcut fapte”, afirma plin de patetism Gheorghe Falcă în vară, ca o recapitulare probabil a sumei nereuşitelor în plan administrativ şi a tuturor proiectelor pentru judeţul Arad care au rămas fără finanţare datorită incompetenţei oamenilor din PNL pe care primarul i-a promovat în funcţii publice. „După returnarea ruşinoasă a peste șapte milioane lei ca urmare a nefinalizării proiectului cu finanţare europeană, privind modernizarea Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi dezastrul numit „Drumul Vinului”, ca să nu mai pomenesc de lipsa de profesionalism dovedită în cazul proiectelor de reabilitare a cetăţilor Șoimoș și Șiria, administraţia judeţeană PNL mai bifează în aceste zile încă o pagină neagră”, a declarat Marius Sulincean. Consilierul județean social-democrat arată că situația din sistemul de sănătate arădean, aflat în subordinea Consiliului Județean, condus de doctorul în partaje Iustin Cionca este de-a dreptul dezastruoasă. „De această dată este vorba despre pierderea finanţării guvernamentale legată de achiziţia unui aparat RMN la Spitalul Judeţean. Ostaşii lui Gheorghe Falcă, în acest caz Corina Crişan, directorul medical al Spitalului Judeţean, numită evident pe criterii de agitat steagul liberal în campanie, demonstrează din nou care este tipul de fapte cu care edilul local defilează. Scuze, explicaţii cu fruntea plină de broboane de sudoare, pasarea răspunderii, cam asta ne oferă doamna Crişan, la indigou cu bâlbâielile aride din trecut ale lui Adrian Ţolea pe subiecte similare sau bufonadele mai recente ale lui Iustin Arghir Marinel Cionca. Socoteala e simplă şi nu trebuie să deţii prea multe cifre pentru a vedea cât de contra-productivă este echipa ce gestionează chestiunile administrative ale judeţului şi cât de lipsită de profesionalism clientela politică ce şi-a înghesuit în C.V o funcţie publică nemeritată. Din păcate cei care pierd în toate aceste situaţii sunt arădenii, care în aceste zile au rămas şi fără aparat RMN”, a declarat consilierul judeţean PSD, Marius Sulincean.

Reforma PDL-istă din sănătatea arădeană nu a dat rezultate

În anul 2011 s-a decis unificarea unităților spitalicești din județ sub acoperirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Așa a fost constituit un colos cu 22 de locații, situate pe o arie de zeci de kilometri, cu peste 2000 de angajați, extrem de greu de manageriat. A fost redus numărul de paturi cu peste 300, din cele 1600 care au fost desființate la nivel național. Consiliul Județean Arad, cu conducere PDL, a investit sume imense în reabilitarea Spitalului Județean, însă confortul bolnavilor este departe de normalitate. Arădenii pleacă să se trateze la Timișoara, Cluj sau peste graniță, în Ungaria. Situația este gravă: Maternitatea, conform declarațiilor, este în pragul închiderii, iar spitalul TBC sau Pediatria au condiții ca-n Evul Mediu. Între timp, investițiile din sistemul sanitar arădean s-au dovedit a fi jaf al banului public: Unitatea Primire-Urgențe a Spitalului Județean Arad a fost inundată de ploaie la scurt timp după inaugurare, datorită lucrărilor defectuoase. Au existat și inițiative bune: s-a construit un spital nou TBC, dar acesta stă nefolosit de mai bine de un an de zile, în timp ce bolnavii stau în aceleași condiții inumane.
În vară, imaginile cu medicii arădeni cărând lighenele cu apă au făcut înconjurul țării. La câteva luni după inaugurare, în luna iunie a anului trecut, la câteva zile după alegeri, în urma unei ploi torențiale, Unitatea Primire Urgențe de la Spitalul Județean a fost inundată. A cedat sistemul de scurgere de la Spitalul Județean, iar apa a curs prin tavan. Bolnavii au fost scoși în grabă pe tărgi, iar medicii și asistentele au încercat să salveze aparatura de sute de mii de euro cu riscul de a fi electrocutați. La scurt timp după aceea, în plină caniculă, la UPU a cedat și instalația de climatizare.

Ambulatoriul, un proiect eșuat: milioane de lei dați înapoi

S-au primit bani, dar nu s-au folosit corespunzător. Un exemplu clar din sistemul de sănătate arădean a fost realizarea ambulatoriului de la Spitalul Județean. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a transmis instituţiei „Judeţul Arad” Decizia 60/07.06.2016 de reziliere a Contractului de finanţare nr. 4602/31.07.2014 având ca obiect finanţarea proiectului cu titlul „Ambulatoriu integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate”, cod SMIS 25319. Prin această decizie, Ministerul comunică instituţiei „Judeţul Arad” obligaţia de a restitui suma de 7.485.781,14 lei (801.135,84 lei – cofinanţare bugetul de stat, 5.238.195,85 lei – FEDR, 1.446.449,45 lei – TVA), aferentă lucrărilor efectuate realizarea de lucrări de reamenajare, recompartimentare, anvelopare termică a clădirii în care este amplasat ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. În cazul acestui proiect, o licitație a fost anulată pentru că au existat suspiciuni de corupție. Și fostul președinte al Consiliului Județean Arad a fost arestat de DNA într-un dosar de corupție, în legătură cu o licitație la Spitalul Județean.