safari 750x100

Continental Anvelope Timisoara Raffaela Micu 1 1La numai 20 de ani, Raffaela Micu este singura femeie electrician din toate fabricile de anvelope ale Continental. Ea este unul dintre cei aproximativ 2.500 de electricieni din întreaga lume care se asigură că unitățile de producție funcționează în condiții optime. Raffaela este din Timișoara, are un frate care lucrează tot în aria de producție.


De doi ani deja în fabrica din Timișoara, Raffaela este o tânără hotărâtă. Știe ce vrea, știe care este rolul ei în echipă și se asigură în fiecare zi că utilaje de milioane de euro funcționează în cele mai bune condiții și că producția nu este oprită.
“Am fost elevă la Colegiul „Regele Ferdinand“, la clasele de profesională – clasa de electromecanică. Am fost printre primele generații de profesională. Am venit la Anvelope împreună cu alți trei colegi și, după doi ani de practică, m-am angajat. Toți lucrăm aici. Nu a fost deloc ușor la început, dar am rezolvat sarcini tot mai dificile și am reușit să mă integrez rapid și ușor în echipă. Toți avem responsabilități egale și ne ajutăm atunci când apar probleme complexe”, își  amintește  Raffaela.
Continental Anvelope Timisoara Raffaela Micu 2 1Îi place mult ceea ce face pentru nu seamănă o zi cu cealaltă, iar acest lucru o ține mereu implicată și activă. Este electrician de întreținere. Are mereu câte ceva de făcut: verifică utilaje industriale, pregătește instalarea echipamentelor noi, asigură buna funcționare a liniei, verifică partea electronică, la nivel de fotocelule, din panourile electrice etc.
Poziția ocupată este una plină de responsabilitate. Pentru că dacă un echipament are o problemă și nu funcționează și dacă nu este reparat în cel mai scurt timp, întreaga producție este afectată. Dar munca nu este doar fizică. Atunci când apare o problemă, Raffaela este cea care verifică mai întâi erorile apărute în sistem, date de computer, află unde lucrurile s-au poticnit și apoi deschide echipamentul și îl repară. Lucrurile nu sunt deloc simple: uneori eroarea care apare în sistemul online nu este și cea din echipament. Așa că merge pe fir până găsește scurtcircuitul. Câteodată acest lucru îi ia ore întregi. E nevoie de multă atenție, de experiență și de o atitudine pozitivă.
Dacă am întinde firele din cele peste 50 de utilajele la care lucrează Raffaela, acestea s-ar întinde pe o distanță de peste 1.300 de kilometri. Un capăt ar fi la Timișoara, iar celalalt mai departe de Berlin.
Când stă în fața mașinilor industriale din fabrică și începe să vorbească despre acestea, despre cum funcționează și cum trebuie să fie întreg ansamblul perfect aliniat, fața i se luminează. Respectă utilajele, dar este hotărâtă atunci când trebuie să intervină.
“Ce fac acum aici e total diferit față de ce am învățat la școală. Acolo înveți partea electrică de apartament, de casă. Aici e altceva, lucrezi cu utilaje industriale, complexe. În primul an a fost foarte greu. Dar am muncit mult și am reușit. Am avut un mentor care m-a ajutat enorm și apoi am primit sprijinul colegilor. Acum știu foarte multe, dar tot mai am atâtea de învățat. Ca să fii un electrician bun, trebuie să fii și creativ, ca să poți găsi soluții la probleme cu care nu te-ai mai confruntat până atunci”, recunoaște cu un zâmbet sfios.

 

Șapte minute
Raffaela nu este singura din familia ei care lucrează în fabrica de anvelope. Fratele ei, Rodian, este operator. Lucrează tot de doi ani în companie. Rodian și Raffaela sunt gemeni. Ea este sora mai mică. Mai mică cu șapte minute.
“Am terminat împreună școala apoi ne-am angajat aici. Lucrăm în departamente diferite, în joburi diferite. Lucrurile merg foarte bine pentru că ne-am dat de la început interesul și reușim să ne motivăm unul pe celălalt. Nu suntem în competiție, ci ne ajutăm reciproc să facem lucrurile mai bine, să învățăm mai mult și să creștem împreună”, spune ea cu zâmbetul pe buze.

Continental Anvelope Timișoara
Peste 2.400 de oameni lucrează la Continental Anvelope în Timișoara. Compania a investit în capitala Banatului peste 400 de milioane de euro în tehnologie de top și în echipamente de ultimă generație. Sunt produse aici anvelope de la 13 la 20 de țoli pentru clienți din întreaga lume. Dacia și Ford se numără printre principalii colaboratori. Compania a primit, în ultimii doi ani, premii importante de la ambii producători locali de mașini: distincția Q1 de la Ford și Best Supplier Award de la Dacia Automobile.