safari 750x100

astra rail3Producătorul de material rulant Astra Rail Industries, ce controlează fabricile de vagoane Astra Vagoane Arad, Romvag (Caracal) şi Meva (Turnu Severin), cu un istoric de peste 100 de ani în producţie, a finalizat anul trecut cu afaceri de 704 milioane de lei (160 mil. euro), în creştere cu 15,5% faţă de anul anterior.
Cele trei fabrici, ce se întind pe 357.000 de metri pătraţi, au o capacitatea de producţie de 5.000 de vagoane de marfă pe an, cea mai mare capacitate din Europa, potrivit datelor de pe site-ul companiei Astra Rail.
Profitul net al companiei a fost în uşoară scădere, de la 57 de milioane de lei în 2015 la 54 milioane de lei (12 mil. euro) anul trecut, arată datele publice. Producătorul de material rulant avea anul trecut 2.470 de angajaţi.
Anul trecut, gigantul american Greenbrier, cu afaceri de circa 3 mld. dolari anual din producţia de vagoane, controlat de coloşi financiari precum BlackRock, RBC sau Merrill Lynch, a preluat pachetul majoritar al Astra Rail, o tranzacţie de 60 de milioane de euro.
Compania Astra Rail a trecut prin momente de glorie, dar şi decădere, de la insolvenţă, la restrucurări masive şi imposibilitatea de achitare a datoriilor, până la contracte de 2.000 de vagoane de marfă în Europa. Investitorul german Thomas Manns a preluat fabricile în 2012, le-a relansat pe piaţa europeană, iar anul trecut a cedat un pachet majoritar către americanii de la Greenbrier.