750 100 2017

brcc 07Investiţiile britanice vor continua să fie atractive pentru judeţul Timiş şi după Brexit, mai ales că CCIAT a susţinut că schimburile comerciale trebuie extinse şi în spaţiul extra-comunitar, non-UE, iar deschiderea la Timişoara a Biroului Regional Timişoara al Camerei de Comerţ Britanico-Române consfinţeşte acest lucru.
În momentul de faţă, în judeţul Timiş sunt în jur de 100 de firme britanice, dar deschiderea biroului demonstrează voinţa ambelor părţi de a amplifica aceste relaţii.
„Până acum am organizat parteneriate şi misiuni economice, acorduri, de azi relaţiile de colaborare se vor dezvolta. Am discutat cu domnul ambasador şi va urma o vizită la Londra şi o misiune economică, spre sfârşitul anului. Domnul ambasador a promis că revine la CCIAT pentru a încropi un program de colaborare şi o agendă de lucru”, spune Florica Chiriţă, director executiv al CCIAT.
Domeniile avute în vedere pentru colaborarea viitoare vor viza cu certitudine sectorul IT, dar şi producţia, urmând ca firmele şi produsele româneşti să fie promovate în Marea Britanie şi invers.
Ambasadorul Marii Britanii în România, ES Paul Brummell, a afirmat, la inaugurarea Biroului, că ieşirea ţării sale din UE nu înseamnă şi ieşirea din Europa şi că relaţiile dintre cele două ţări sunt foarte bune, iar după Brexit, românii vor fi la fel de bine-primiţi în Marea Britanie ca şi până acum.
„Românii fac lucruri foarte bune în Marea Britanie şi sunt bineveniţi. De exemplu, sunt două mii de medici români care lucrează în serviciul naţional de sănătate al nostru, români care au un rol foarte important în industria constucţiilor şi în agricultura britanică. Este un număr de studenţi în creştere în universităţile britanice, care au rezultate deosebite şi care sunt bineveniţi. Nu în ultimul rând, sunt foarte fericit că mulţi români aleg Marea Britanie pentru vacanţe”, a spus ambasadorul.
Paul Brummell a apreciat că există deja o colaborare bilaterală foarte bună cu Timişoara şi cu judeţul Timiş, dar care trebuie dezvoltată.
„Sunt în jur de o sută de firme britanice care activează în judeţul Timiş, dar putem face mai mult. Pentru aceasta am deschis astăzi Biroul Regional Timişoara al Camerei de Comerţ Britanico-Română, pentru a dezvolta relaţiile noastre. Direcţiile de interes pentru cooperarea româno-britanică reprezintă un spectru larg, domeniul cu cea mai mare rată de creştere este cel din IT şi sunt firme care au mii de angajaţi în România, avem investiţii în domenii foarte diverse”, a afirmat Brummell.