safari 750x100

nokia zgomot 11Locuitorii din zona Gării de Nord din Timișoara au ajuns în pragul disperării din cauza gălăgiei neîntrerupte, ce vine dinspre clădirea Electromotor, de pe Bulevardul Republicii.


Mai multe asociațiile de proprietari din zona Gării de Nord, Splaiul Nicolae Titulescu și Bulevardul General Ioan Dragalina, reprezentând 576 de apartamente, au depus numeroase plângeri către autorități, referitoare la zgomotul continuu produs de echipamentele de climatizare ale clădirii în care își desfășoară activitatea, firma Nokia.
”Datorită zgomotului asurzitor și continuu, care depășește cu mult limita admisă de legislația în vigoare, nu mai reușim să ne odihnim, iar viața noastră a devenit un calvar. Ne-am trezit că locuim pe pista unui aeroport pe care rulează continuu avioane cu reacție. Acest echipament funcționează non-stop, ziua, noaptea, în zilele de odihnă legală, sâmbăta și duminica. Aceste echipamente încă nu funcționează la capacitatea maximă, spațiul nefiind încă 100% ocupat, iar necesarul de rece este la minim (este iarna și cerința este încă pe cald). În cursul verii, și la capacitate maximă, nivelul de zgomot va fi mult mai mare. Având în vedere și faptul că acest echipament este încă nou, presupunem că nivelul zgomotului va crește odată cu uzura ventilatoarelor, adăugându-se și alte zgomote specifice folosinței. În afară de faptul că există acest zgomot continuu și asurzitor, acesta este însoțit și de vibrații, resimțite mai puternic la nivelul solului, în apartamentele situate la parter”, se precizează în adresa trimisă către Agenția de Protecție a Mediului Timișoara
În 23 februarie 2017, la ora 23.00, a fost anunțată și Poliția Locală, în legătură cu tulburarea liniștii publice, în conformitate cu Legea nr. 61/1991, republicată. Nivelul de zgomot măsurat cu sonometrul în fața polițiștilor veniți la fața locului a fost de 57,1 dB, în situația în care Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/2014 prevede ca pentru intervalul orar 22.00–6.00 limita de zgomot (nivelul de presiune sonoră continuu, echivalent, ponderat A) să aibă valoarea de doar 30 dB. Conform asociațiilor de proprietari, acest echipament a fost amplasat fără a fi consultați cei din imediata vecinătate a clădirii și fără a se obține în prealabil un acord reciproc. După doar două luni de funcționare a acestui echipament non-stop, oamenii spun că nu mai pot deschide geamurile, nu se pot odihni, ca urmare și capacitatea de muncă este scăzută, a intervenit o oboseală auditivă, reducerea atenției, dureri de cap.
Dacă specialiștii Agenției de Protecție a Mediului Timișoara ne-au răspuns că plângerea locatarilor este în cercetare, iar răspunsul îl vor elabora în maxim 30 de zile, proprietarii clădirii au avut un răspuns prompt și liniștitor.
”Noi nu am vrut să-i deranjăm cu nimic pe locutorii din zonă. Întreaga investiție s-a făcut cu respectarea legilor în vigoare, conform autorizației de construcții. În momentul în care am aflat de aceste probleme, am luat imediat legătura cu reprezentanții firmei ce a montat instalația de climatizare, Agasi Timișoara, și le-am cerut să ia de urgență măsuri pentru reducerea nivelului de zgomot. Este vorba de o instalație complexă, care cuprinde trei chillere de mare capacitate și trei turnuri de răcire Evapco, aferente lor. Soluția tehnică aleasă este insonorizarea chillerelor. Astfel, vor fi montate panouri fonoabsorbante, ce vor reduce simțitor nivelul de zgomot. Vreau să-i asigur pe locatarii din zonă de întreaga noastră deschidere spre a rezolva cu promptitudine eventualele neplăceri,” ne-a declarat Ioan Szatmari, directorul general Bega Turism.