safari 750x100

castelul salbekCastelul nobiliar Salbek, din comuna arădeană Petriș, care a fost cumpărat recent de o companie din Londra, ar urma să fie restaurat cu fonduri europene pentru a fi transformat în hotel și sediu de fundație, conform autorităților locale.

Noii proprietari ar lucra la proiect cu specialiști care au participat la restaurarea unor imobile din satul transilvănean Viscri, unde Prințul Charles vine în vacanțe. Primărița din comună compară clădirea cu reședința președintelui SUA, Casa Albă, și a postat pe Facebook imagini cu ambele imobile pentru a putea fi observate asemănările.
Locuitorii comunei arădene Petriș își fac speranțe mari privind transfomarea zonei într-o atracție turistică internațională, după ce Castelul nobiliar Salbek, o proprietate cunoscută din zonă, a fost achiziționat recent pentru o sumă de aproape 700.000 de euro în cadrul unei licitații organizate de Casa Artmark, scrie News.ro.
Noul proprietar este compania londoneză OMC Investments Ltd, iar imobilul va fi administrat de Fundația Botnar.
Castelul, aflat la 19 kilometri față de Castelul Regal Săvârșin și la 106 kilometri față de Arad, a fost construit între anii 1800 și 1850 și este clasat monument istoric de valoare națională și universală, clasa A. Are 24 de camere și mai multe construcții anexe. Suprafața terenului este de 16,73 hectare, iar cea construită de 983 metri pătrați, cu o amprentă la sol de 450 metri pătrați.
Potrivit Artmark, lucrările la castel au fost finalizate după 1811, atunci când a fost supraetajat de către Von Matei Salbek. Noul aspect este diferit față de cel vechi, care era sub formă de cetate.
Construcția este din cărămidă arsă, cu planșee drepte având pardoseli din parchet în formă romboidală, dușumele de scândură și ciment.
Parcul din jurul castelului, în suprafață de 16,7 hectare, are numeroși arbori, printre care și câțiva stejari seculari.
Reședința nobiliară a rămas în proprietatea familiei Salbek până la instaurarea comunismului, ulterior fiind confiscată de către stat. A fost amenajată pentru o școală specială, iar apoi a fost folosită drept azil pentru bolnavi psihic.
Foștii proprietarii au revendicat imobilul și l-au câștigat în 2009, de când a rămas nefolosit.