safari 750x100

peste 646x404Consiliul Judeţean Timiş şi-a propus de mai mulţi ani să determine oamenii de afaceri bănăţeni să pună pe picioare o fabrică de conserve de peşte, pentru că, har Domnului, chiar dacă nu avem Marea Neagră lângă noi, avem destul peşte. Se întrevedea inclusiv peştele ''nobil'' pentru icrele negre, dar şi alte soiuri, pentru fileuri sau pentru diverse (semi)preparate din peşte. Lipsea linia de fabricaţie.
Printre succesele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş din anul 2016 punctăm scrierea unor proiecte de succes. ''Amintim două proiect scrise de directorul Departamentului de Programe de Dezvoltare, Consultanţă al Camerei, Octavian Culda, care se referă la prelucrarea şalăului în judeţ'', spune Florica Chiriţă, directorul CCIAT.
Unul dintre proiecte este scris pentru un om de afaceri din Lugoj, iar altul, pentru unul din judeţul Vâlcea, cele două proiecte pe fonduri nerambursabile europene având valori cuprinse între 1 şi 2,5 milioane de euro.
Investitorul lugojean trebuie să decidă dacă va face şi o fabrică de conserve de peşte sau dacă se va limita la prelucrarea şalăului sub formă de fileuri.
Dacă toată treaba merge bine, din 2017, timişenii ar putea să nu mai cumpere peşte din import, ci să cumpere şalău local, crescut şi prelucrat aici.