750 100 2017

bere 1Japonezii de la Asahi vor cumpăra portofoliul din Europa de Est al producătorului de bere SABMiller, inclusiv din România, într-o tranzacție în valoare de 7,8 miliarde de dolari (7,3 miliarde de euro). SABMiller, al doilea mare producător de bere la nivel mondial, este prezent pe piața românească prin intermediul Ursus Breweries, controlând și Bere Azuga.
Portofoliul Ursus Breweries cuprinde mai multe mărci românești, cum sunt Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar, Azuga, dar și branduri internationale ca Redd's, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch și Pilsner Urquell.
SABMiller a fost preluat recent de grupul belgian Anheuser-Busch InBev (ABInbev), cel mai mare producător de bere din lume, care a anunțat însă la scurt timp că renunță la unele active pentru a se conforma cu cerințele autorităților antitrust europene. AB InBev s-a angajat să renunțe în totalitate la activele din Europa Centrală și de Est (România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia), pe lângă mărcile Peroni, Grolsch și Meantime, pentru a a obține aprobarea tranzacției de către Comisia Europeană.
Asahi va cumpăra astfel fabricile de bere SAB Miller din România, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, potrivit The Wall Street Journal.
Zece companii s-au arătat interesate de achiziția Ursus Breweries și a celorlalte active ale SABMiller din Europa Centrală și de Est, cinci dintre acestea, printre care Asahi, fiind selectate pentru a doua rundă a negocierilor. La negocieri a participat și China Resources Beer Holdings, producătorul berii Snow - cea mai vândută din lume.
Au mai concurat în ultima fază un consorțiu format din fondurile de private equity Bain Capital și Advent International, grupul ceh PPF Group și fondul elvețian de investiții Jacobs Holding AG, care licitează în parteneriat cu fondul de pensii PSP Investments, din Canada.
Achiziția extinde prezența Asahi în afara Japoniei. În aprilie, compania a anunțat că a ajuns la un acord pentru cumpărarea mărcilor Peroni, Grolsch și Meantime, aflate în portofoliul SABMiller, în schimbul a 2,55 miliarde de euro.
Pentru activele din Europa de Est, japonezii au oferit mai întâi 4,9 miliarde de euro, acceptând în final să pluseze până la 7,3 miliarde de euro.
SABMiller este prezentă în România prin intermediul Ursus Breweries, care deține trei fabrici de bere - în Brașov, Buzău și Timișoara și o linie de producție de capacitate mică în Cluj. Ursus Breweries ocupă primul loc pe piața românească a berii, urmată de Heineken România și Bergenbier, companie aflată în portofoliul Molson Coors.