safari 750x100

În perioada 16-20 mai 2017, la Arad are loc Festivalul Euromarionete. Vor sosi reprezentanţi de seamă ai teatrelor de păpuşi din ţară şi din Europa. Selecţia naţională cuprinde 12 spectacole, producţii ale Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare” Constanţa, Teatrului de păpuşi „Prichindel” Alba Iulia, Teatrului Municipal – secţia păpuşi, Baia Mare, Teatrul pentru copii „Arlechino” Braşov, Teatrului de păpuşi „Puck” – secţia maghiară, Cluj-Napoca, Teatrului „Regina Maria” – Trupa „Arcadia”, Oradea, Teatrului Dollo, Teatrul Tiki-Riki-Ta, Marionete Studio, Teatrului SosoNuţi din Arad şi maestrul Liviu Berehoi.
Mult aşteptate la Arad pentru ediţia aniversară a Festivalului sunt și cele şase trupe din străinătate, din Anglia, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Ungaria, care vor împărtăşi publicului o mică parte din magia, naturaleţea şi fascinanta lume a păpuşilor de aici şi de pretutindeni.
În cele cinci zile de festival se vor juca peste 60 de spectacole, atât pe scena mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, cât şi pe scena Sălii Marionete, în sala Cinema Arta, în diverse spaţii adiacente (şcoli, licee), dar şi în zone pietonale, parcuri.
Pe lângă spectacole, organizatorii au pregătit expoziția „Vitrina cu marionete”. Aceasta va fi deschisă în perioada 1 mai – 1 iunie şi prezintă o parte din colecţia de marionete a Teatrului Arad, într-un cadru expoziţional original. Delta.
La ediția aniversară a Festivalului, se acordă o atenție deosebită unei ramuri puțin vizibilă în România, teatrul de păpuși itinerant. Vasilache și Marioara – celebrele păpuși autohtone – sunt gazdele primitoare ale marii familii europene din care fac parte artişti ambulanţi, vedete de necontestat ale teatrului de păpuşi itinerant care de secole străbat în lung şi-n lat drumurile Europei. Evenimentul se numeşte sugestiv Family Meeting şi aduce în acelaşi cadru exponenții unei tradiţii teatrale transmise pe cale orală de peste 500 de ani. Pulcinella din Italia, Don Roberto din Portugalia, Fasoulis din Grecia, Punch și Judydin Anglia și Vitéz László din Ungaria vor fi prin tot Aradul și vor reîmprospăta imaginea surprinzătoarei păpuși.