safari 750x100

grapini si femeileO nouă premieră a avut loc, duminică seara, la Timișoara. Astfel, pe malul râului Bega, în fața restaurantului Flora, atât copii și tineri, cât și persoane în vârstă s-au reunit la un eveniment unic în Banat “Promenada costumului popular”.
Sloganul evenimentul inițiat de cel mai activ europarlamentar român, Maria Grapini, și de Asociația Femeilor de Afaceri din România, a fost: “Românismul trebuie păstrat și promovat”.  Participanții au fost îmbrăcați cu costume populare din mai multe zone ale țării, iar drept mesaj al multiculturalismului specific bănățean, Evelin Velciov, vicepreședintele umaniștilor pe probleme de educație profesională, a purtat un costum tradițional bulgăresc. Maria Grapini a fost îmbrăcată cu un port popular din zona Muscel vechi de un secol, dar foarte bine conservat.
Promenada s-a desfășurat sub stindardul tricolor. Amintim că legea privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Popular din România există de doi ani și a fost inițiată chiar de către europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini. Evenimentul se sărbătorește în a doua duminică a lunii mai. Parteneri ai manifestării au fost Asociația Seniorilor din Timiș și PPUsl. A fost o atmosferă frumoasă, iar entuziasmul copiilor, alături de cel al seniorilor, a fost admirat de trecătorii de pe malul Begăi. Timișorenii s-au oprit din plimbare, au admirat și aplaudat grupul umanist, îmbrăcat ca odinioară, în cele mai frumoase costume populare Promenada s-a desfășurat într-o atmosferă solemnă, cu micii purtători de tricolor, în fața grupului, elevi ai Centrului Județean de Cultură și Artă al județului Timiș, documentați exemplar în privința zilei speciale de sărbătoare. Promenada umanistă a avut și o parte de informare completă despre Ziua Națională a Costumului Popular din România, astfel că s-au împărțit broșuri cu și despre specificul evenimentului.
“Mă bucură interesul timișorenilor și aflu că și în țară acesta este major pentru această zi de suflet. În momentul în care am propus să fie marcată Ziua Națională a Costumului Popular din România m-am gândit la un singur lucru: avem cu ce ne mândri! Trebuie să ne arătăm valorile, să ne păstrăm tradițiile, sunt baza noastră, stâlpul nostru, ca români. Știți foarte bine că mă lupt pentru România, și aici, și în Parlamentul European, e misiunea mea pe viață! La mulți ani, de ziua noastră!”, a declarat Maria Grapini.