safari 750x100

articol culturaArt Encounters 2017 – întâlnirea artelor vizuale cu publicul larg – se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în perioada 30 septembrie – 5 noiembrie, la Timișoara și Arad, iar la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc prima conferință la Muzeul de Artă Timișoara, în prezența primarului Nicolae Robu.
Art Encounters 2017 se află la confluența dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, aducând laolaltă expoziții, evenimente de tip performance și proiecții de film, dezbateri și conferințe. Alături de aceste formate de expunere, în acest an, bienala marchează un moment în care scena artei independente din România va fi reprezentată în cadrul evenimentului prin participarea unor organizații sau spații independente cu un rol esențial în construirea modelelor de lucru relevante pentru contextul artistic local.
„Art Encounters este un eveniment de referință, atât pentru cele două orașe implicate în organizarea lui, cât și pentru toți iubitorii de artă contemporană din România. În contextul în care ne pregătim cu toții de programul Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2021, bienala va facilita dialogul între artiști și public, o condiție esențială pentru orice eveniment orientat către educarea publicului larg”, a explicat Ovidiu Șandor, președinte al Fundației Art Encounters.
Art Encounters se va desfășura în mai multe spații din Timișoara și Arad, conectând cele două orașe, dar și cartiere sau comunități diferite pe traseul parcurs. Expoziția centrală, Viața – mod de întrebuințare, va avea loc în cinci spații: Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de artă Arad, Halele Timco, dar și două locuri noi pe harta bienalei: Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” – fostul depou RATT de pe bulevardul Take Ionescu – și Casa ISHO, aflată în proximitate. Un eveniment temporar va avea loc la Uzina de apă Urseni.
Alături de aceste spații, expozițiile invitate și evenimentele colaterale se vor desfășura la Casa Artelor, Cantina de la Colegiul Tehnic Ion Mincu, CALINA Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Jecza și Galeria Calpe.
Bienala din acest an va continua în mod firesc programele educaționale de succes ale ediției anterioare și va completa gama de cursuri adresate școlarilor și liceenilor printr-un proiect de dezvoltare a publicului adult și un program dedicat jurnalismului cultural.
Este organizat de Fundația Art Encounters, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură și Fundația Triade. Evenimentul se bucură de susținerea Raiffeisen Bank (Sponsor principal), Hella (sponsor al Programului Educațional), Fundația Hațegan (sponsor al Programului Family), ELBA, Fundația Eta2U, Agasi, Helpline, AD Profial.  Galerii partenere: Calina Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Calpe, Galeria Jecza.
Parteneri culturali: Asociația Timișoara Capitală Culturală, Institutul Francez, Centrul German, Ordinul Arhitecților din România, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi.
Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara, Aquatim și Prospero.