safari 750x100

tm 2021 expSituația extrem de degradată a clădirilor istorice din Timișoara a sensibilizat până și Italia. Astfel că, Universitatea La Sapienza din Roma, Consulatul Italiei la Timișoara și Camera de Industrie și Comerț a Italiei vor ajuta la renovarea a 30 de obiective, cu sprijinul oamenilor de afaceri.
Proiectul a fost lansat, în premieră absolută pentru Timișoara, vineri, 28 aprilie, seara, de Asociația Expose Architecture și Direcția pentru Cultură Timiș. Cu acest prilej a fost vernisată și expoziția Timișoara Premium Exposed City, la Galeria Pygmalion. “Această expoziție pe care o deschidem astăzi este pretextul pentru a facilita întâlnirea dintre persoanele cu putere de decizie. Am lansat și acest proiect foarte important pentru Timișoara, care ajută la conturarea imaginii istorice pe termen lung. Este conoscut faptul că Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2021, însă centrele istorice au nevoie de ajutor pentru a fi renovate. Timpul este scurt și sunt multe de făcut. Expoziția este una duală. Cu mostre de bune practici în restaurare din Timișoara și din Roma. Este un transfer de cunoștințe dinspre capitala Italiei, spre Timișoara. Este un suport și un ajutor pe care Italia îl oferă orașului nostru pentru a fi pregătit pentru lucrările de restaurare a patrimoniului istoric”, a explicat Raluca Pescar, președinta  Asociației Expose Architecture Timișoara.
Capitala Banatului dispune de un patrimoniu de 14.500 de clădiri istorice de o valoare arhitectonică formidabilă, dar, din păcate foarte multe se află într-o stare de degradare extremă. Conform, Direcției Județeene pentru Cultură Timiș, dintre acestea mai puțin de 5% au beneficiat de lucrări de restaurare, iar peste 10 la sută sunt distruse iremediabil.