750 100 2017

duminica floriilor tDuminică, 9 aprilie, Biserica Catolică și Bioserica Ortodoxă Timiș  sărbătoresc împreună Duminica Floriilor în 2017, e ziua când începe și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor şi Morţii lui Isus Cristos.
Amintim că în ajunul Floriilor, se va face Pelerinajul Floriilor cu plecare din trei locuri: din curtea Arhiepiscopiei (Bd. C.D. Loga nr.7), de la biserica din Iosefin și de la biserica din Piața Crucii. Toate cele trei grupuri se vor întâlni la catedrală, unde la ora 18,00 se va săvârși vecernia cu Litie, în prezența ierarhilor noștri.
Programul serviciilor religioase la Catedrala Mitropolitană Timișoara:
Luni: ora  7,00   UTRENIA, CEASURILE ȘI OBEDNIȚA; ora   9,30   LITURGHIA DARURILOR; ora 18,00   PAVECERNIȚA MARE. Marți:  ora   7,00   UTRENIA, CEASURILE ȘI OBEDNIȚA; ora   9,30  LITURGHIA DARURILOR; ora 18,00   PAVECERNIȚA MARE. Miercuri: ora   7,00   UTRENIA, CEASURILE ȘI OBEDNIȚA; ora   9,30  LITURGHIA DARURILOR; ora 18,00   PAVECERNIȚA MARE. Joi: ora   7,00   UTRENIA, CEASURILE ȘI OBEDNIȚA; ora   9,30  LITURGHIA DARURILOR, ora 18,00   PAVECERNIȚA MARE. Vineri:  ora   7,00   UTRENIA, CEASURILE ȘI OBEDNIȚA; ora   9,30   SFÂNTUL MASLU; ora 17,00   LITURGHIA DARURILOR. Sîmbăta: ora   7,00  ACATIST; ora   7,30  SFÂNTA LITURGHIE A SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR; ora   9,30   POMENIREA MORȚILOR
În aceste zile în Catedrala Romano-Catolică din Timişoara (Domul din Piaţa Unirii), serviciile religioase se vor celebra după un program special, conform timpului liturgic.
DUMINICA FLORIILOR (9 aprilie 2017), în Dom, înainte de masă se va celebra doar o singură Liturghie, cu începere la orele 10.00. Liturghia acestei duminici începe cu sfinţirea ramurilor şi procesiunea spre Dom. Acest prim moment se va desfăşura în curtea Palatului Episcopal (str. Augustin Pacha nr. 4). După procesiune începe Liturghia propriu zisă în care se evocă "Patimile Domnului nostru Isus Cristos" după Evanghelistul Matei. Această Liturghie va fi celebrată de către Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara. Partea muzicală a Liturghiei va fi interpretată de Corul „Exultate” avându-l ca dirijor pe dl. Bajkai-Fábián Róbert, organist al Catedralei.
La orele 17.30 în Catedrala Romano-Catolică se va oficia o Vesperă Pontificală cu participarea Capitlului Catedralei, iar ulterior, de la orele 18.00 va mai fi celebrată încă o sf. Liturghie în limba română.
În zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare, Liturghiile se vor celebra după programul obişnuit, fiind oferite ocazii de spovadă, urmând ca începând de joi să se celebreze Liturghiile specifice acestei perioade.
JOI, 13 aprilie 2017, JOIA MARE, la orele 10.00, se va celebra Liturghia Crismei în care se vor sfinţi uleiurile folosite la administrarea sacramentelor: uleiul catehumenilor - la botez, uleiul bolnavilor - la maslu, sfânta crizmă - la botez, mir şi preoţie.
Această Liturghie este unică în Anul Liturgic, ea fiind celebrată doar în Catedrala Episcopală, aici participând toţi preoţii Diecezei - în semnul colegialităţii şi unităţii. În cadrul acestei Liturghii, preoţii îşi vor reînnoi în faţa episcopului lor promisiunile făcute la hirotonirea de preot. Celebrantul principal al sf. Liturghii este Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara.
Tot în JOIA MARE, la orele 19.00 va fi celebrată Liturghia în amintirea CINEI CELEI DE TAINĂ. În cadrul acestei Liturghii se sărbătoreşte întemeierea sacramentelor Euharistiei şi Preoţiei. În cadrul acestei sfinte Liturghii, amintindu-ne de porunca iubirii aproapelui, poruncă primită de la Isus, ca semn al acestei iubiri şi a umilinţei în care Mântuitorul ne este pildă, episcopul va spăla picioarele a doisprezece bărbaţi. După această Jertfă Euharistică se va rămâne în rugăciune, în linişte, momentul marcând clipele suferinţelor lui Cristos pe Muntele Măslinilor.
Liturghia va fi celebrată de Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara.
Partea muzicală a celebrării va fi interpretată de Corul „Exultate” avându-l ca dirijor pe dl. Bajkai-Fábián Róbert, organist al Catedralei.
VINERI, 14 aprilie 2017, VINEREA MARE
Dimineaţa la orele 8.00, membrii Capitlului Catedral vor recita Laudele.
Celebrarea Patimilor şi Morţii Domnului nostru Isus Cristos va începe la orele 15.00.
În cadrul acestei celebrări se citesc "Patimile şi Moartea Domnului nostru Isus Cristos" după Sfântul Evanghelist Ioan, va avea loc dezvelirea Sfintei Cruci, iar celebrarea va continua printr-o Adoraţie euharistică ce va dura până la orele 21.00. Celebrantul acestei zile va fi Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara.
SÂMBĂTĂ, 15 aprilie 2017, SÂMBĂTA MARE
Dimineaţa la orele 8.00, membrii Capitlului Catedral vor recita Laudele. Nu se celebrează Sfânta Liturghie, ziua fiind una aliturgică. Începând cu orele 10.00 până la orele 21.00 este timp de veghe şi adoraţie euharistică la Mormântul Sfânt, aşezat în Dom, în partea stângă, la altarul Răstignirii Domnului.
Celebrarea VIGILIEI PASCALE (ÎNVIEREA) va începe la orele 22.00, în fața Domului cu ritualul sfinţii focului. Poporul va intra cu lumina nouă, binecuvântată, în Domul Sf. Gheorghe (catedrala romano-catolică) unde se va intona Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei pascale). Va urma Liturghia Cuvântului, formată din mai multe lecturi şi Pasalmi din Vechiul şi Noul Testament, apoi sfinţirea apei de botez, înnoirea promisiunilor de la botez şi apoi Liturghia Euharistică. La sfârşitul acesteia se va desfăşura Procesiunea de Înviere. Celebrant principal va fi Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara.
Partea muzicală a Vigiliei şi Liturghiei va fi interpretată de Corul „Exultate” avându-l ca dirijor pe dl. Bajkai-Fábián Róbert, organist al Catedralei.
DUMINICĂ, 16 aprilie 2017,
SOLEMNITATEA ÎNVIERII DOMNULUI, SFINTELE PAŞTI.
Sfânta Liturghie solemnă va începe la orele 10.00.
Celebrant principal va fi Excelenţa Martin Roos, episcop de Timişoara.
Partea muzicală a Liturghiei va fi interpretată de Corul şi Orchestra Catedralei avându-l ca dirijor pe prof. dr. Walter Kindl, capelmaestrul Catedralei.
La orele 17.30 se va oficia Vespera Solemnă cu participarea Capitlului Catedral. Seara la orele 18.00, va fi celebrată o sf. Liturghie în limba română.

LUNI, 17 aprilie 2017, LUNIA  SFINTELOR PAŞTI
În Domul Sf. Gheorghe, (catedrala romano-catolică) din Piaţa Unirii, din Timişoara, Sfintele Liturghii se vor celebra după programul duminical. La ora 9.00 sf. Liturghie în limba maghiară, la ora, 10.00 sf. Liturghie în limba germană, iar la orele 11.30 şi 18.00 sfintele Liturghii vor fi celebrate în limba română. Invităm pe toţi cei interesaţi la celebrările noastre programate cu ocazia Solemnităţii Sfintelor Paşti şi le dorim deja de pe acum tuturor, pe această cale, binecuvântare şi har de la Cristos, cel pentru noi Înviat din morţi.