750 100 2017

TIMISOARACafékultour - săptămâna cafenelelor 2017 Timișoara reunește evenimente culturale scoase-n lume, pe scene improvizate în cafenele, librării și spații neconvenționale și cuprinde muzică, improvizație, dans, teatru și filme de animație - timp de o săptămână, între 3 și 9 aprilie.
Evenimentul este organizat, ca în fiecare an, în parteneriat, de către Centrul Cultural German Timișoara și Institutul Francez din Timișoara, cu susținerea Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Timișoara pe a cărei agendă culturală se află. Cafékultour a luat ființă în 2005, din lipsa spațiilor culturale alternative din oraș. 13 ani mai târziu, e tot mai clar că Săptămâna Cafenelelor nu înseamnă doar concerte sau teatru sau film, ci e pretextul pentru o întâlnire cu arta în spații familiare timișorenilor, e pretextul pentru a demonstra încă o dată că în Timișoara diversitatea culturilor și multiculturalitatea sunt la loc de cinste.
Și în 2017 se continuă tradiția și vor fi aduse la un loc evenimente unul și unul: o seară spaniolă, teatru de improvizație, un spectacol de mimă, două concerte, un spectacol de dans contemporan și nu în ultimul rând, o proiecție de filme de animație. “Ne-am pus în minte să vă scoatem din casă seară de seară, să ne adunăm în locuri frumoase cu oameni dragi și talentați, să facem împreună din ediția 13 a Cafékultour – săptămâna cafenelelor, o ediție cu noroc!”, spun organizatorii.
Intrarea este liberă la toate evenimentele.
Programul 2017:
Luni, 3 aprilie, ora 19 – Ambasada Cafetería Embajada: Concert Sandra Carrillo / Expoziție de fotografie Ediția cu numărul 13 Cafékultour debutează cu o incursiune în timp: Spania anilor ’60 care pentru câteva ore va transforma Ambasada în „Café Embajada”. Localul va fi decorat în stilul cafenelelor spaniole, un bucătar va pregăti și servi „tapas” și va avea loc și un concert live al artistei Sandra Carrillo Casabas. De asemenea, pe pereții cafenelei vor fi expuse fotografii ale expoziției “España de noche” (Nopți spaniole). Sandra Carrillo Casabas este o tânără artistă născută în 1989 la Barcelona (Spania). Încă din primii ani ai copilăriei s-a simțit atrasă de muzică și a început cu discurile de vinil ale părinților săi, ascultând genuri ca soul, funk, blues sau gospel. În anii adolescenței și-a schimbat radical stilul și s-a îndreptat spre muzica flamenco, ca mai târziu să simtă o apropiere față de muzica latino. O călătorie în Cuba i-a stârnit interesul în această direcție și de atunci obiectivul ei s-a transformat în acela de a promova atât cultura spaniolă, cât și cultura latină prin muzică. Eveniment organizat în parteneriat cu Consulatului Onorific al Regatului Spaniei la Timișoara şi Asociația Via Rumania Cultura.

Marți, 4 aprilie, ora 19 – Etikheta „The Berlin – Timișoara game show” cu Marin Caktas și Urban Luig Show-ul "Berlin -Timisoara game show" marca Theatersport Berlin a fost gândit special pentru ediția Cafékultour de anul acesta. Actorii, Marin Caktas și Urban Luig, inspirați de cererile publicului, vor oferi o perspectivă unică asupra istoriei și particularităților celor două orașe: Timișoara și Berlin. Spectacolul de improvizație se va desfășura în limba engleză. Theatersport Berlin a fost printre primele trupe din Berlin care a adus în fața publicului, încă din 1995 teatrul de improvizație. Marin Caktas a crescut în Franconia și a fost mereu pasionat de improvizație. A fost prezent pe diverse scene din Berlin, dar și în alte orașe din Germania, a făcut și o serie de filme, dar cel mai mult îi place să joace la Theatersport, pentru că acolo nu e nevoie să memoreze nici un text. Urban Luig a studiat teatru la Leipzig, a lucrat în teatru la Kiel Paderborn, a condus o trupă de teatru de improvizație și a făcut și regie. Îi place la nebunie factorul haos de la teatrul de improvizație și, bineînțeles, fanii. El este și membru al trupei de improvizație din Berlin „Pater Noster”.
Miercuri, 5 aprilie, ora 19 – D’Arc Le voisin (Vecinul) cu Benoît Turjman Miercuri e altă seară dedicată teatrului: Le voisin / Vecinul este un spectacol de mimă solo, comic și poetic. Se adresează tuturor categoriilor de vârstă și e structurat sub forma unor povești scurte, care descriu peripețiile cotidiene ale vecinului în căutarea dragostei. Benoît Turjman: „Vreau să vorbesc despre ceea ce ne deranjează zi de zi. Despre aceste obiecte care ne ușurează viața, dar care constrâng relațiile sociale. Despre ceea ce ne izolează. Despre ceea ce ne aduce împreună. Vreau să vorbesc despre toate acestea, să mă amuz pe seama lor și să împărtășesc cu voi acest râs. Pentru că râsul ne unește și ne face mai puternici în fața adversităților.” Benoît este un actor complet: mim, actor, fost cascador și dansator... foarte special! Antrenat la școala lui Marcel Marceau, s-a specializat în cascadorie și commedia dell'arte înainte de a reveni la mimă. A jucat în aproape 30 de comedii: teatru, cascadorie, circ, cabaret, operă, muzeu, cinema. Pe ecran, el a fost cascadorul care l-a dublat pe Rowan Atkinson (Mr Bean) și a jucat în filmul „Vă găsesc fermecător”, de Isabella Mergault, cu Medeea Marinescu în rol principal. Site: https://www.benoitturjman.com/copie-de-spectacle Eveniment organizat de Institutul Francez Timișoara.
Joi, 6 aprilie, ora 19 – Cuib d’Arte Concert Mynth Și la ediția cu numărul 13, seara austriacă aduce publicului un concert. De data aceasta e vorba de formația de muzică electronică Mynth din Salzburg care va concerta la Cuib d’Arte începând cu ora 19. Mynth – adică frații Giovanna și Mario Fartacek din Salzburg, combină sunete provocatoare de trip-hop și sintetizate. Diferitele nuanțe de melancolie sunt integrate în peisaje și mai apoi, pictate cu o voce delicată, în imagini sonore învăluitoare. E destulă contradicție între cei doi frați, în pofida faptului că sunt gemeni: Mario lucrează foarte bine în condiții de stres, iubește acțiunea și gândește muzica în cele mai ciudate locuri. La polul opus, Giovanna iubește calmul și a scris majoritatea versurilor în liniștea pădurilor din împrejurimile orașului Salzburg. Titlul albumului lor de debut, Plaat II, care a fost lansat în februarie 2016 la Seayou Records, ne vorbește despre legătura specială a gemenilor Giovanna și Mario. Muzica Mynth, un downtempo minimalist, plutește într-o atmosferă specială, undeva între Nine Inch Nails, Portishead, Laurie Anderson si Caribou.
Vineri, 7 aprilie, ora 21 – Aethernativ Concert Thom Artway Serile Cafékultour continuă și joi cu muzică: vineri, 7 aprilie, de la ora 21 în Aethernativ va avea loc un concert al tânărului cântăreț, compozitor și chitarist Thom Artway (numele de scenă a lui Tomáš Macek). Piesele lui Thom Artway sunt interpretate în limba engleză, iar genurile abordate variază de la folk, la pop și rock. Pasionatul muzician și călător a devenit cunoscut pentru prima dată cu singleul său Towards the Sun, înregistrat în noiembrie 2012 care a făcut parte din coloana sonoră a filmului Křídla Vánoc (Wings of Christmas). Thom interpretează atât solo, cât și împreună cu o trupă compusă din Andrew Jurásek (bass), Martin Hrabal (percuție) și František Valena (clape). În anul 2015 a câștigat premiul la categoria Descoperirea Anului la parada hiturilor, Žebřík și asta datorită cântecului Have No Inspiration.
Sâmbătă, 8 aprilie, ora 21 – Mansarda Bastionului Maria Theresia Dans / RĂZVAN MAZILU: “If Music Be the Blood of Love” / O producție Cafékultour Cafékultour are marea bucurie de a aduce în fața publicului un spectacol cu totul și cu totul special, creat pentru Săptămâna cafenelelor, „If Music Be the Blood of Love”, o întâlnire dansantă propusă de nimeni altul decât Răzvan Mazilu, asistat de Lavinia Urcan și actori ai Teatrului German de Stat Timișoara. Pretextul e simplu: un party. Muzică bună, câțiva prieteni care se reîntâlnesc. Se dansează. Se spun povești. Se iubește. Muzică și dans ca niște declarații de iubire. Emoție. „E ceea ce am simțit eu trăind și lucrând la Timișoara în mai multe rânduri”, dezvăluie Răzvan Mazilu. Așadar, “If Music Be the Blood of Love”, play on. And dance. Seara specială Cafékultour pe care o propune Răzvan Mazilu în cadrul evenimentului este un performance dansant, muzică, proiecții, însoţite de un mix al unui DJ. Performeri: Răzvan Mazilu, Lavinia Urcan, Olga Diana Török, Oana Vidoni, Horia Săvescu, Harald Weisz, DJ: Ovidiu Zimcea, Visuals: Florin Fâra.
Duminică, 9 aprilie, ora 19 - Casa Artelor Proiecție de filme de animație O!PLA Ultima seară de Cafékultour e seara poloneză: filme de animație din cadrul programului O!PLA ACROSS THE BORDERS 2016. Acesta prezintă laureații celei de-a patra ediții a Festivalului Național de Animație Poloneză „O!PLA”, care s-a desfășurat în 69 orașe din Polonia în perioada 21 martie- 15 mai 2016. O!PLA ACROSS THE BORDERS 2016 cuprinde filme realizate în studiouri profesioniste, animații independente, filme studențești, videoclipuri de animație. O!PLA este înainte de toate o încercare de a obține un contact și de a construi o relație între spectatorul polonez și animația poloneză de autor, dar și de a promova în țară și în străinătate, una dintre cele mai mari comori ale culturii poloneze – filmul de animație, care continuă să fie una dintre cele mai importante sfere ale artei poloneze.