safari 750x100

M PongraczConsiliul Local Timişoara îi va decerna în şedinţa de plen de marţi, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara omului de cultură Maria Pongracy Popescu, cărturar esenţial în viaţa culturală a Banatului şi a Europei Centrale.
Ca secretar-adjunct al filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, a condus de-a lungul anilor cenacluri literare române, maghiare şi germane, contribuind decisiv la vitalitatea vieţii culturale timişorene.
Maria Pongracz Popescu s-a născut în 25 decembrie 1941, la Odorheiul Secuiesc. Este doctor în istoria presei, titlul obţinut la Bucureşti, în anul 1981. Pe parcursul carierei, a lucrat la cotidiane timişorene maghiare. De-a lungul activităţii a primit premiul revistei „Dolgozó Nö”(1962); premiul Filialei Uniunii Scriitorilor din Timişoara pentru romanul Havak küszöbén (Pe prispa zapezilor) (1981), premiul de Excelenţă al Uniunii Scriitorilor – filiala Timişoara (1997), premiul Uniunii Scriitorilor din România – filiala Timişoara pentru romanul Virágok alkonya (Amurgul florilor) (2001), Ordinul naţional „Pentru merit” în rang de cavaler (2002), premiul Ligii Scriitorilor Maghiari din Ardeal pentru volumul de nuvele Arckép lepkékkel (Portret cu fluturi) (2005), premiul pentru întreaga opera literara, acordat de USR Timişoara în 2015.