750 100 2017

TEATRU laTERAL”Gypsies. Roma in Europe” este un spectacol realizat de  trei teatre-membre ale European Theater Convention: Staatstheater  Braunschweig, Teatrul Naţional din Timişoara şi CDN - Théâtre de la Manufacture din Nancy, iar premiera a avut loc, joi seara în Germania, cu Flavius Retea, actor al Naționalui din Timișoara.
 
”În oricare dintre țările Europei unde trăiesc rromi, aceștia se confruntă cu stereotipuri, discriminare și excluziune. Au fost uciși în lagăre de concentrare de către Partidul Național-Socialist. În timpul războiului din țările fostei Iugoslavii, rromii au fost urmăriți, uciși sau alungați pe principiul ”curățeniei etnice”. Sărăcia și lipsa locurilor de muncă din țările native îi silesc pe mulți etnici rromi să emigreze în țări în care sunt considerați ”străini nevoiași”, ”cerșetori agresivi”, ”intruși”. Totodată, prin politici de azil și imigrație, guvernele Europei occidentale împing responsabilitatea către țările de origine ale acestora”, transmite compania germană de teatru werkgruppe2, inițiatoarea proiectului.
Proiectul multinațional ”Gypsies. Roma in Europe” este un spectacol  construit  pe  o serie de întrebări din Europa de azi: Cum se văd rromii înșiși? Cum văd ei societatea majoritară din țările unde trăiesc? Care ar fi cheia pentru a conviețui în armonie? Cum văd ei Europa viitorului? Acest spectacol de teatru a avut premiera joi, 23 februarie 2017.
Proiectul propus de compania germană de teatru werkgruppe2 este realizat de  Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara, Staatstheater  Braunschweig și CDN - Théâtre de la Manufacture din Nancy.  Producția teatrală omonimă, purtând semnătura regizorală a Juliei Roesler, a fost creată ca urmare a unei serii de interviuri  cu membri ai comunităților rrome din Germania, Franța și România, precum și cu reprezentați ai unor organizații de asistență socială. Interviurile au fost coordonate de asistenții sociali Veronika Patočková și Hamze Bytyci în toamna anului 2016.