750 100 2017

UVT cartiBandiții - experiența grupurilor criminale din perioada comunistă şi postcomunistă – într-o superlansare, la Universitatea de Vest Timișoara, Bv. Vasile Pârvan nr. 4, vineri 13 ianuarie, de la ora 12, autor Vasile Ernu.

Un băiat din Bugeac, crescut și educat de o familie exemplară de sectanți, descoperă o lume cu totul diferită de orice văzuse până atunci: altă etică, alte valori și alte reguli, iar oamenii ei arată, se îmbracă, vorbesc, gândesc, acționează și cântă altfel.
Aceasta e „împărăția hoților” – oameni tatuați straniu, care au ales să-și construiască o societate proprie, nesupusă instituțiilor oficiale, și pentru care normalitatea e strict interzisă. Chiar și sectanții îi consideră „îngeri căzuți”. Iar dacă nu pot fi salvați, sunt aruncați în pușcării, unde ar trebui să fie reeducați. Însă pentru ei închisoarea înseamnă „acasă”, ba chiar este necesară dacă vrei să devii bandit. Tânărul din Bugeac e atras de acești marginali după ce, întâmplător, se împrietenește cu un hoț faimos, cu rang inalt, din Odessa, iar acesta devine un adevărat maestru pentru el. Astfel pătrunde într-o lume necunoscută și inaccesibilă și descoperă tainele unei comunități pline de contrabandiști și tâlhari, hoți de buzunare și prostituate, asasini și cerșetori, ce își pun totuși gaj viață pentru respectarea unui cod al onoarei. Bandiții dezvăluie „în negativ” fața ascunsă, fascinantă a proscrișilor și felului în care e văzut raiul de către cei ce trăiesc în infern.
Volumul Bandiții este al doilea din Mică trilogie a marginalilor, în care a mai apărut Sectanții și urmează să apară Izgoi-Jidi.
Vor vobi despre carte prof. univ. dr. Robert Reisz și conf. univ. dr. Florin Lobonț. Moderator va fi lect. dr. univ. Emanuel Copilaş.

Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente în revistele Nouă literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural. A debutat cu volumul Născut în URSS (2006, 2007, 2010, 2013), nominalizat la numeroase premii şi distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (2009); Ceea ce ne desparte (în colab., 2010); Intelighenţia rusă azi (2012); Sînt un om de stînga (2013); Sectanţii (2015); Intelighenţia basarabeană azi (2016). A coordonat: Iluzia anticomunismului (în colab., 2008), Ucraina live (în colab., 2014) şi Republica Moldova la 25 de ani (în colab., 2016).