750 100 2017

catedralaaaFotografieConform unui studiu realizat de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală 2021, cele mai importante repere culturale pentru timişoreni sunt Catedrala Mitropolitană (25,7%), Opera (20,1%), urmate de Piaţa Unirii (9,8%), Centrul (zona centrală a municipiului cu 8%) şi Teatrul Naţional (4,3%).


Mai bine de jumătate dintre respondenţi valorizează pozitiv cultura, considerând că aceasta are pentru ei o importanţă foarte mare (36,6%) şi mare (24,3%). De importanţă mică respectiv foarte mică o consideră doar 11,4 % pentru prima categorie şi 4,1% din cea de a doua. Restul de respondenţi - 22,1% atribuie culturii o importanţă potrivită. Pentru a crește finețea măsurătorii consumului cultural s-a realizat o delimitare între publicul constant, publicul ocazional și non-consumatori, pentru fiecare instituție culturală în parte, în funcție de programul și oferta acesteia. Publicul constant - cei care merg de până „2-3 ori pe lună”, „lunar” sau „de 2-3 ori pe an” la spectacolele Teatrului Naţional este reprezentat de 24,4% dintre respondenţi. Publicul ocazional (cei care merg foarte rar la spectacolele Teatrului Naţional) este reprezentat de 35,6% dintre respondenţi, iar non-consumatorii (cei care nu au frecventat niciodată această instituţie) sunt în proporţie de 37%. Diferenţa până la 100% este reprezentată de non-răspunsuri. Au răspuns la întrebări 1.110 de persoane în municipiul Timişoara (aplicate în toate cartierele).
De asemenea, tot conform acestui studiu, principalele modalităţi de petrecere a timpului liber pentru timişoreni sunt: plimbarea (în parc) (27,1%), urmată de TV (20%) şi odihnă, cu copiii (16%). Celelalte modalităţi de petrecere a timpului liber sunt: cititul (9%), navigarea pe internet (8%), sportul 6(%), gătitul, cumpărăturile și ascultarea de muzică, fiecare cu câte 3%.Cei mai mulţi dintre respondenţi preferă să-şi petreacă timpul liber acasă și în spaţii publice (33,5%).