750 100 2017

de craciun corMitropolia Banatului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş au organizat concursul „Colinde și datini de Crăciun”, ediţia a XVII a în sala de concerte a Colegiului Naţional de Artă “Ion Vidu” Timişoara, la sfârşitul săptămânii.
La eveniment au participat peste 500 de elevi și cadre didactice din județul Timiş şi a fost un concurs ce promovează, în rândul elevilor, părinților și profesorilor din județul Timiș, frumusețea și autenticitatea datinilor românești. Competiţia s-a desfăşurat pe 3 niveluri de învăţământ: primar, gimnazial și liceal, având 4 secţiuni: muzică vocală, muzică vocal – instrumentală, Datini şi obiceiuri de Crăciun și Scenete religioase de Crăciun. Elevii primelor două secțiuni au cântat două lucrări muzicale specifice sărbătorii Nașterii Domnului, iar concurenţii înscrişi la celelalte secțiuni au prezentat un obicei sau o scenetă religioasă cu același specific. Premiile au fost acordate pentru fiecare secțiune, pe categorii de vârstă (învățământ primar, învățământ gimnazial și învățământ liceal).
Pe lângă cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor specifice sărbătorii Nașterii Domnului, manifestarea mai are ca scop dezvoltarea interesului elevilor și implicarea acestora în păstrarea, transmiterea si promovarea colindelor si obiceiurilor tradiționale românești, precum si educarea acestora în spiritul valorilor creștine. De asemenea, concursul dorește să valorizeze potențialul creativ al elevilor din învățământul preuniversitar din județul Timiș, precum și să ofere un cadru de manifestare culturală pentru toți elevii.