750 100 2017

doua zile culturaDirecția Județeană pentru Cultură Timiş, Muzeul Național al Banatului şi Centrul de Studii Romane din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează evenimentul “Oameni și zei în Dacia romană. Jocuri cu inscripţii”, în perioada 9-11 decembrie, la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.
Fac zilnic muncă de adevăraţi detectivi, iar descoperirile, de multe ori spectaculoase scot la iveală informaţii de sute sau mii de ani. 20 de studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara învaţă, în aceste zile, de la specialişti în domeniu, cum să descifreze inscripţii române, cum să facă legături între informaţiile oferite de acestea şi cum să folosească tehnică modernă atât de utilă în acest domeniu.
 “Noi încercăm să le arătăm studenților în primul rând, ce înseamnă epigrafia digital și care sunt ultimele trenduri în studierea acesteia.Vorbim despre baze de date online unde ai aproape toate inscripțiile romane din Europa, unde ai toată bibliografia pentru aceste inscripții, unde sunt și fotografii cu aproape toate inscripțiile. Deci, dacă ești familiarizat cu ele îți ușurează munca de cercetare, dar și procesul de învățare. Te ajută să faci conexiuni și să descoperi poveștile de multe ori surprinzătoare ascunse în spatele acestor inscripții. Cu alte cuvinte, te ajută în această adevărată muncă de detectiv pe care noi o facem”, a explicat Rada Varga, cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.