750 100 2017

vineri memorialVineri 9 decembrie, în Sala Orizont a Uniunii Scriitorilor, Memorialul Revoluției Timișoara a lansat două noi volume despre evenimentele care au avut loc în orașul de pe Bega, în urmă cu 27 de ani.
Astfel, au fot prezentate lucrarea Revoluția de la Timișoara pe înțelesul tututor, autori Lucian Vasile Szabo și Gino Rado, și Enciclopedia Revoluției de la Timișoara 1989, volumul III, coordonator Lucian Ionică.
„Prin volumul trei se continuă efortul început cu trei ani în urmă de realizare a unei sinteze despre Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara în care să se strângă cât mai restructurat date exacte despre ce s-a întâmplat în urmă cu 27 de ani aici. Scopul nostru este să oferim aceste informații pentru ca pe baza lor să se poată analiza și interpreta și găsi seminificațiile revoluției. Efortul este foarte mare și este foarte dificil, fiindcă există foarte multe informații contradictorii, iar autenticitatea unor documente nu poate fi stabilită exact. Ne-am asumat această muncă grea care este făcută de noi pro-bono”, a spus Lucian Ionică.
Inaugurată în decembrie 2014 cu volumele Cronologia şi victimele ei – coordonator Lucian Ionică - şi Documente ale Revoluţiei – autori Romeo Bălan şi Gino Rado, trilogia enciclopediei se încheie astfel cu volumul Teme ale Revoluţiei. Tot revoluţia este vizată şi în volumul semnat de jurnalistul Lucian-Vasile Szabo şi de Gino Rado în dublă calitate: de istoric şi vicepreşedinte al Memorialului Revoluţiei, titlul exact al cărţii fiind Revoluţia de la Timişoara din Decembrie 1989 pe înţelesul tuturor. În sfârşit, dar nu în ultimul rând, a fost prezentat şi numărul 18 al buletinului ştiinţific şi de informare al Memorialului Revoluţiei, „Memorial 1989”, proaspăt ieşit, de asemenea, de sub tipar, pentru a cărui copertă „graficianul de serviciu” Traian Abruda a ales o lucrare a artistului plastic Laurenţiu Toma, expusă în cadrul expoziţiei personale „Magnanimity”, vernisată în 16 noiembrie 2016 la „Galeria ’89” a Memorialului Revoluţiei şi deschisă până la jumătatea lunii decembrie 2016.
„Revoluția de la Timișoara este o lucrare de sinteză despre ceea ce s-a adunat informații și documente despre revoluție pentru a se da o imagine cât mai clară despre evenimentele din orașul nostru din decembrie 1989 și în succesiunea lor cronologică”, a explicat Lucian Vasile Szabo. „Asociația noastră a fost înființată să aducă cinste eroilor noștri, de aceea am și construit multe monumente în Timișoara, iar de-a alungul anilor noi am făcut cercetări să aflăm exact ce s-a întâmplat în 1989 și am reușit să adunăm o formidabilă bază de date”, a spus și Gino Rado.
Evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria revoluționarului Lorin Fortuna, decedat în această lună.