750 100 2017

liceul de arteS-a lansat pe „repede-înainte” ultimul capitol al existenței a două clădiri emblematice din Timișoara – fostul Liceu de Artă și Inspectoratul Școlar Timiș. Arhitecții Vlad Gaivoronschi și Ioan Andreescu au propus o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru ”CONSTRUIRE CLĂDIRE CU FUNCȚIUNI MIXTE: LOCUIRE COLECTIVĂ, ACTIVITĂȚI ADMINISTRATIVE, DE ADMINISTRARE A AFACERILOR, FINANCIAR-BANCARE, COMERCIALE (TERȚIARE), CULTURALE, DE TURISM, PARCAJ COLECTIV PUBLIC ȘI PRIVAT, Bulevardul Mihai Eminescu nr. 2, Bulevardul C. D. Loga nr. 3”. Cei doi propun în trei variante tot atâtea moduri de demolare a acestor clădiri.
„Clădirile Liceului Israelit (Liceul de Artă) şi Internatul (Inspectoratul Școlar Timiș) sunt modeste din punct de vedere al vechimii, reprezentativităţii clădirilor, tradiţiei unităţii de învăţămant, importanţei plasticii arhitecturale şi îndeosebi a semnificaţiei de reper urban”, se precizează în referatul prezentat de cei doi arhitecți. ”Ei mai încearcă să ne convingă că din punct de vedere urbanistic clădirea Liceului nu se încadrează în regimul specific al clădirlor similare din epocă si că ceea ce au gândit ei se încadrează perfect în specificul zonei: un monobloc masiv încărcat cu beton, oțel și sticlă de cinci etaje, finalizat în partea dinspre Primăria Timișoara cu un bloc de zece etaje, care va concura cu Catedrala Mitropolitană”, se precizează într-un comunicat al Asociației Culturalw Salvați Patrimoniul Timișoarei.
Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei a solicitat Primăriei Timișoara să organizeze o dezbatere publică din următoarele motive: ”acest imobil are o deosebita valoare și semnificație pentru istoria artelor plastice, pentru istoria învățământului, pentru istoria Comunității Evreiești din Timișoara; importanța deosebita a zonei în discuție din punct de vedere, arhitectural, urbanistic, cultural și istoric; impactul deosebit pe termen lung pe care îl poate avea elaborarea PUZ-ului aflat acum în etapa premergătoare a studiului de oportunitate asupra dezvoltării ulterioare a zonei centrale a municipiului Timișoara; lipsa unui anunț public de pe site-ul Primăriei Timișoara cu privire la actualizarea acestei secțiuni; incoerența unor date din actele prezentate public în documentație; argumentația care face referire la documente pe care Primăria Timișoara nu le-a făcut publice; potențialul conflict de interese dintre inițiatorii documentație și Primăria Timișoara - domnul Vlad Gaivoronschi este președinte al OAR Timiș, organism consultant al Primăriei Municipiului Timișoara.