750 100 2017

dorel cojanGrupul de consilieri locali ai PSD Timişoara vor o interpelare în forul legislativ local pe tema Poliţiei Locale a municipiului, după scandalul „postarea pe facebook”.
Ei îi supun atenţiei primarului o situaţie care a ajuns zilele acestea în spaţiul public şi care pune Primăria Municipiului Timişoara în postura în care trebuie să ia măsurile ce se impun legate de comportamentul pe care unii angajaţi ai Poliţiei Locale Timişoara îl manifestă.
„Încă de la început trebuie să menţionăm că deşi are la dispoziţie o serie de instrumente procedurale şi organizaţionale teoretic eficiente şi a avut permanent sprijinul C.L.T., în momentul de faţă Poliţia Locală pierde zi de zi din încrederea cetăţenilor, afişând un comportament lipsit de fond şi deseori abuziv pe de-o parte şi ineficient pe de altă parte.
Pe lângă ineficienţa dovedită în activitatea reducerii fenomenului infracţional în mijloacele de transport în comun şi inutilitatea existenţei Poliţiei Locale Navale, apar şi situaţii când unii poliţişti abordează cetăţenii cu scopul de a instaura dictatorial cultul personalităţii unor lideri din administraţia locală”, spune PSD Timişoara.
Un bun exemplu în acest sens a fost prezentat în presă în ultimele zile, spun social-democraţii timişoreni, când un cetăţean a fost citat de către Poliţia Locală să ofere explicaţii în legătură cu opinia acestuia exprimată pe o reţea de socializare.
„În citaţia respectivă se menţionează că neprezentarea la Poliţia Locală în termenul dat va atrage după sine sancţiunile prevăzute de art. 2, pct. 33 din Legea 61/1991, republicată.
Considerăm oportun să precizăm că articolele menţionate în citaţie nu au nicio legătură cu realitatea invocată de Poliţia Locală, acestea frizând chiar absurdul, putând presupune că s-a urmărit cu orice preţ, chiar şi cu riscul de a fi penibili, şicanarea unui cetăţean, uzând de puterea conferită de Instituţia Poliţiei Locale pentru a-l sancţiona pentru delict de opinie.
Drept urmare, în cursul zilei de miercuri 19.04.2017, respectivul cetăţean s-a prezentat la sediul Poliţiei Locale, unde i s-a întocmit un proces verbal şi a fost amendat, pentru folosirea de „cuvinte şi expresii jignitoare” la adresa poliţiştilor locali, cu suma de 900 lei. Acest fapt, poate fi drept un mesaj al Poliţiei Locale de intimidare a acelor cetăţeni care au curajul să îşi exprime liber opinia”, menţionează PSD Timişoara.
Aleşii locali ai PSD consideră că se poate admite că la mijloc este vorba de o eroare umană a unor angajaţi nepregătiţi ai Poliţiei Locale, dar în momentul de faţă Timişoara are nevoie de un serviciu competent, care lucrează în beneficiul cetăţenilor şi care asigură protecţia acestora câştigându-le încrederea şi nu împotriva celor care poate, cu un simţ civic, atrag atenţia asupra unor nereguli.
„Atitudinea afişată de către unii dintre angajaţii Poliţiei Locale este nepotrivită faţă de misiunea stabilită prin regulamente, iar imaginea acestui serviciu este departe de cea a unui serviciu public profesionist, care îşi îndeplineşte sarcinile în mod transparent, calitativ şi cu responsabilitate, sensibil la nevoile comunităţii.
Este normal să solicităm ca instituţia Poliţiei Locale Timişoara să se ridice la standardele pe care orice oraş european civilizat le cere.
Luând în considerare cele expuse, solicităm conducerii Primăriei Municipiului Timişoara demiterea de urgenţă a directorului interimar al Poliţiei Locale Timişoara şi organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director executiv al Poliţiei Locale Timişoara, ca un demers legal şi firesc, amânat de primarul Municipiului Timişoara de aproximativ 3 ani”, spun aceştia.