safari 750x100

slujba de inviere 2017 DSC 7509 1600x1060Slujba de Înviere a trezit și în acest an un interes foarte mare în rândul timişorenilor, care au ținut să fie prezenți cu miile la Catedrala Mitropolitană din Piața Victoriei Timişoara.
Măreţul lăcaş s-a arătat neîncăpător pentru miile de credincioşi veniţi să cinstească marele praznic al Învierii Domnului în capitala Banatului, întreg centrul oraşului fiind scăldat în lumina caldă a lumânărilor. Interesul oamenilor a fost crescut și de faptul că Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Potrivit rânduielii liturgice, slujba a debutat cu invitația de a lua lumină, continuând, apoi, cu tradiţionala procesiune de înconjurare a sfântului locaş. În cuvântul de învățătură ÎPSS a arătat că Învierea este darul lui Dumnezeu făcut omului, este darul iubirii desăvârşite a Preasfintei Treimi. Este darul vieţii veşnice şi al nemărginitei responsabilităţi, întrucât Învierea înseamnă iubire, dar şi responsabilitate.
“Azi prăznuim începutul anului Învierii. De acum noi nu ne mai rezemăm viața și credința pe-o umbră, ci pe Învierea lui Hristos. Omul se odihnea la umbra morții, iar acum se odihnește la umbra luminii Învierii lui Hristos. Omul credincios rămâne în stare de veghe, în lumină, odihna lui este vederea întru slavă a Celui Care l-a salvat din moarte. Omul uscat pe dinlăuntru nu se va bucura de vederea luminii celei neînserate. Un om fără credința în Înviere rămâne un teritoriu al conflictului și al păcatului. Să ne curățim casa minții ca să primim în ea lumina Învierii lui Hristos. Lumina este unitatea de măsură a veșniciei. Prin Înviere Hristos ne cheamă să intrăm și noi în viața Sa. Învierea lui Hristos deschide ușa prin care suntem chemați să intrăm în viața cea de Sus, a lui Hristos. Învierea este ușa veșniciei noastre, prin care suntem chemați să trecem. Este cel mai mare pas pe care este chemat omul să-l facă în univers - din moarte la viața în Hristos. Hristos ne-a arătat că El este primul care a făcut acest pas: din moarte, la dreapta Tatălui, în Cer. Învierea înseamnă responsabilitatea maximă a omului asupra vieții sale pământești, căci de multe ori deznădejdea îl împinge pe om la păcat. Hristos ne îndeamnă să ducem o viață nouă, descoperită de El prin Evanghelie. Evanghelia este Însuși Hristos care a venit în lume să ne arate cum să trăim această viață în El și cu El. Hristos ne spune: Toate sunt cu putință celui ce crede. În ce?! În Învierea lui Hristos. Aceste cuvinte i-au întărit pe primii creștini care au mers cu atâta seninătate și demnitate în fața celor ce le luau viața cea pământească, iar ei dobândeau veșnicia întru iubirea lui Hristos”, a fost mesajul ÎPSS Ioan.
Sfânta Lumină a fost adusă și la Timișoara și oferită credincioșilor prezenți la Slujba de Înviere de la miezul nopții din mâinile ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.