safari 750x100

Remi Rădulescu 1Inventatorul timișorean Remi Rădulescu a declarat luni că a brevetat o nouă invenție, captatorul vertical pentru absorbția și concentrarea radiațiilor solare, cu care se va prezenta la Salonul Internațional de Invenții și Inovații ''Traian Vuia'' din Timișoara și la Salonul de Inventică de la Cluj, renunțând participarea, în acest an, la Salonul de Invenții de la Geneva.
Cea mai recentă invenție a inventatorului timișorean a fost concepută pentru producția de apă caldă menajeră.
''Captatorul primește căldură de la sud prin efect de seră, în care eu, pe verticala captatorului am montat trei rânduri de aripioare prin care măresc suprafața de absorbție și acolo se creează niște 'capcane' termice, mărind efectul termic, iar de la nord primește căldură prin focalizarea radiațiilor solare, pe verticala captatorului, cu oglinde semicirculare. Are marele avantaj că fiind pe verticală, prototipul are șase metri înălțime și nu ocupă atât de mult loc, nu este ecranat de alți pomi, de culturile de grâu, porumb, unde îl putem monta'', a detaliat, pentru Agerpress Remi Rădulescu.
Inventatorul a remarcat faptul că Salonul de la Timișoara (7-9 iunie), pe care-l organizează, este foarte important pentru el, mai ales și în perspectiva anului 2021, când orașul de pe Bega va fi Capitală Culturală Europeană, fiind convins că și aceste proiecte de inventică sunt importante pentru imaginea orașului.
''Nu m-am înscris anul acesta la Salonul de la Geneva pentru că am foarte mult de lucru, sunt foarte ocupat cu celelalte invenții pe care am început să le produc și care îmi iau foarte mult timp, iar pe de altă parte, prea multă motivație pentru Geneva nu mai prea am. Am fost de șapte ori și cam știu tot ce se întâmplă acolo. (...) A merge la Geneva înseamnă o săptămână. Poate anul viitor. Iar Salonul de la Bruxelles s-a mutat la Barcelona și acolo poate aș merge, pentru că nu am fost niciodată la Barcelona'', a afirmat inventatorul Remi Rădulescu.
La Saloanele de la Geneva, inventatorul timișorean a luat 16 premii, opt medalii — dintre care cinci de aur și trei de argint și alte opt premii speciale de la diferite state, între care Rusia, Belgia, Franța, Taiwan, Iran.
La Salonul de la Cluj (22-24 martie), Remi Rădulescu a fost invitat și se va prezenta cu două invenții.
''Cei de la Cluj au făcut o enciclopedie, un dicționar al inventatorilor din România, în care am fost și eu trecut și mă pregătesc. La Cluj merg cu sistemul de sterilizare bancnote și monede și cu captatorul vertical pentru absorbția și concentrarea radiațiilor solare'', a menționat Remi Rădulescu.