safari 750x100

freidorf varÎn 1723, câteva sute de familii au părăsit Alsacia pentru a se stabili pe un teren mlăştinos aflat la câţiva kilometri de cetatea Timişoarei. Aşezarea era scutită de impozite, un “sat liber” sau, tradus în germană, Freidorf. Denumirea s-a păstrat şi azi.


Când au ajuns la destinaţie, coloniştii germani nu au găsit decât un întins acoperit de ape. Şi-au construit case pe unde au putut, au ridicat o biserică, o şcoală şi o moară. Terenul arabil era puţin, iar cei aproape 500 de colonişti trăiau modest.
Cu toate că locul nu era prea atractiv, iar condiţiile de trai lăsau de dorit, planurile autorităţilor pentru Freidorf erau tot mai ambiţioase. Colonizarea a continuat în anul 1732, când au fost aduşi aici meșteri mătăsari din Italia. În 1836, o cumplită epidemie de holeră a decimat populaţia aşezării. După ce pericolul a trecut, în zonă s-au stabilit şi români şi maghiari, care creşteau animale sau făceau cărămizi, extrem de căutate într-o perioadă în care oraşul se dezvolta necontenit.
În 2 iunie 1904, într-o zi de joi, la ora 6 după-amiaza, venea pe lume în acest cartier micuțul Johann Weissmüller. Era bucurie mare în casa cu numărul 84, în familia lui Peter și a Elisabethei. “Primul Tarzan” rămâne până în zilele noastre cel mai faimos locuitor născut în Freidorf, satul liber din Timișoara.

sursa: www.mercytimisoara.com