750 100 2017

large image 14304Circa 5.000 de timişoreni au depus cereri la Primăria Timişoarei pentru a primi o locuinţă socială, dar municipalitatea nu poate onora decât câteva sute.

De aceea, administraţia locală nu le dă speranţe solicitanţilor de locuinţe sociale, ci-i îndeamnă să îşi rezolve drumul în viaţă prin eforturi proprii. Desigur, nu este vorba despre cei care într-adevăr sunt extrem de neajutoraţi şi nu se pot descurca singuri.
Până acum, municipalitatea a onorat 119 cereri.
''Noi nu mergem pe principiul construirii de locuinţe sociale şi nu cred că e bine că actualul Guvern lasă tinerilor, mai ales, dar nu numai, ci oamenilor cu putere de muncă, iluzia că vor putea avea rezolvată problema locuinţei de către stat. Niciun stat din societăţile capitaliste nu este capabil să rezolve această problemă pentru un număr mare de cetăţeni. Drept urmare, dacă vii să spui oamenilor ''demobilizaţi-vă, că nu trebuie să faceţi o ţintă în a vă rezolva problema locuinţei, că v-o rezolvăm noi'', îi păcăleşte'', susţine primarul Nicolae Robu.
El spune că la scara Timişoarei primăria a cumpărat un bloc în care a amenajat şi a dat 119 locuinţe, acelaşi lucru putând să-l dacă pentru cel mult alte două - trei sute de locuinţe sociale.
''Mai putem cumpăra unul, mai dăm 100, dar sunt 5.000 de cereri. Din atâtea mii, noi câte putem să rezolvăm, cu eforturi financiare mari? Poţi rezolva cel mult câteva sute. Şi atunci, nu e normal să faci o educaţie sănătoasă - într-o anumită perioadă a vieţii, cum e întâmplă şi în Franţa şi în SUA şi în Germania, în ţări prospere, mai stai şi în chirie şi faci eforturi să acumulezi, iei un credit la un moment dat, găseşti un loc de muncă bun, munceşti mult şi îţi construieşti propria locuinţă. Am trecut prin asta şi eu'', spune primarul Nicolae Robu.
Edilul atrage atenţia că problema locuinţei nu poate fi rezolvată de către stat, întrucât statul şi primăriile au alte investiţii publice de făcut: pasaje, poduri, edificii culturale, sportive, pentru sănătate, educaţie, etc. Dacă toate acestea nu s-ar face, ar rămâne bani pentru construirea unui număr mare de locuinţe sociale.