750 100 2017

De luni 16 ianuarie 2016 se pot plăti impozitele pe clădiri şi terenuri la Primăria Timişoarei, dar contribuabilii sunt sfătuiţi să aleagă şi plata la poştă a impozitului, pentru a evita supraaglomerarea de la ghişeele fiscului.
Ca noutate, în acest an, administraţia publică locală va scădea uşor unele taxe şi impozite pentru a avea un grad mai mare de colectare a dărilor.
„Reanalizând taxele şi impozitele locale din prisma Codului fiscal în vigoare, am decis să facem chiar o serie de reduceri de taxe şi impozite locale, inclusiv să eliminăm unele dintre acestea, pe care le-am perceput până acum. Nu vrem să înrobim pe nimeni cu taxe şi impozite, le percepem în limitele firescului şi ale legii, în privinţa unora dintre ele sunt minime impuse de Codul fiscal, în alte privinţe este o libertate de stabilire a taxelor şi impozitelor locale, iar noi am recurs la valori mici”, spune primarul Nicolae Robu.
Astfel, la impozitul pe clădiri, pentru persoane fizice, pentru clădirile rezidenţiale şi anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice, în 2016 cota a fost de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, iar în 2017 se va reduce cota la 0,08%, minimum prevăzut de noul Cod fiscal.
Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, în 2016 s-a aplicat în calculul impozitului cota de 0,6% la valoarea impozabilă a clădirii, iar în 2017 va fi redusă la 0,2%, mergând la nivelul minim prevăzut de Codul fiscal.
În cazul persoanelor juridice, pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietate sau deţinute de persoanele juridice, în 2016 cota a fost de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, iar în 2017 va fi de 0,08%, la limita minimă admisă de lege.
Pentru clădirile nerezidenţiale, în 2016 a fost cota de 1% din valoarea impozabilă a clădirii, care va fi menţinută şi în 2017.
De asemenea, la taxa pentru servicii de reclamă şi publicitate, se va menţine cota de 3%.
De asemenea, manifestările cultural-artistice şi sportive organizate în Timişoara vor fi neimpozitate de municipalitate, astfel că primăria nu va percepe taxe şi impozite pentru spectacole sau orice alte manifestări cultural-artistice şi sportive, în 2017, pentru a le încuraja, ţinând cont de calitatea de Capitală Culturală Europeană pe care o deţine municipiul.
„Calculul impozitului pe spectacol a fost în 2016 de 2% pentru spectacolul de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea de film la cinematograf, spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă şi internaţională. Pentru anul 2017 am decis să mergem la 0%, nu mai percepem niciun fel de taxe şi impozit pentru spectacole, indiferent de natura acestora şi pentru manifestările sportive. Suntem desemnaţi Capitală Europeană a Culturii şi trebuie să încurajăm organizarea de spectacole, de evenimente cultural-artistice şi sportive pentru timişoreni şi pentru cei care ne vizitează”, menţionează primarul.