750 100 2017

ps-paisie-lugojanulZilele trecute, la redacția noastră a parvenit un document, legat de modul în care NU se duce la capătul urmăriri, respectiv, cercetării penale, dosarul în care sunt urmăriți preoții: Cristian Pavel (membru în Consiliul Eparhial Timișoara), Alin Cuza (preot) și Mihaela Zărie, fostă contabilă. Să nu uităm că numele episcopului – vicar, Paisie Lugojeanul (cetățeanul Ion Gheorghe) nu apare aici, el fiind protejat de relația sa cu procurorul șef al parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc, care a semnat încă din 2013 NUP-ul… Paisie a fost, de fapt, artizanul afacerii prin care, 16 persoane, angajate ale centrelor sociale, create din fonduri europene, în 2012, au rămas fără o parte din salarii, pe care trebuiau să le ”doneze”…preoților. Istoria este cunoscută, a apărut și în ziare naționale, în ”Adevărul”, pe televiziuni, ”Antena 3” și multe alte medii. Afacerea este subiectul unui dosar, ce stagnează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, din 2012. Polițistul de caz a mărturisit că asupra sa se fac presiuni pentru închiderea dosarului…
Dar ”Dumnezeu nu doarme” spune o veche înțelepciune. Plângerea prin care se atrage atenția DNA-ului (Timișoara și București) a fost trimisă (din informațiile noastre), la fel ca și reiterarea plângerii împotriva lui Paisie Lugojeanul, creierul afacerii de peste un miliarde de lei (vechi), mai ales că resursa era din fonduri europene.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, respectând Legea 544/2001, referitoare al informațiile de interes public, ne-a răspuns prompt și la obiect. Din răspuns am aflat că dosarul Nu este ignorat, este la Poliția Timiș, dar este o ”cauză complexă”!
Tot conform legii, am vrea să știm părerea CSM, Secțiunea pentru Procurori, despre modul în care conducerea PJT urmărește soluționare cauzei. Mai exact, dorim să știm cum urmărește soluționare acuzelor doamna Irina Chivu, procuror șef al PJT.

lia raspuns parchet scan

Prea multele exemple de corupție în Biserica Ortodoxă duc, din păcate, la scăderea încrederii cetățenilor în ea, așa cum confirmă evaluările sociologice. Un exemplu al rezolvării problemelor și al ieșirii din criza de imagine (după modelul Bisericii Catolice) ar fi scoaterea ierarhului corupt din Sinod, din rândul ierarhilor, așa cum a făcut Biserica din Grecia cu mitropolitul Efrem, care a delapidat, și el, fonduri europene. Mai mult, acesta a făcut închisoare!
Episcopul-Vicar Paisie (Lugojeanul, deși nu are nimic cu Lugojul!) continuă lista abuzurilor. El este cel pe care a au fost nevoiți să-l asculte… alți preoți. ”Ascultarea” este egală cu efectuarea unui ordin (din armată). Așa e rânduiala, spun cei în cauză. Măcar de s-ar fi căit… Dacă și-ar fi cerut scuze, public, pentru toate scandalurile din Banat, dacă ar fi pus capul în jos, cum cere Hristos, dar el, cetățeanul Ion Gheorghe, este mândru! Este vanitos. Este cel care încalcă primul cererea lui Hristos către oameni: aceea de a nu fi mândri, mândria este primul păcat al omului.