safari 750x100

autostrada vestului ardeal septembrie 4Autostrada Vestului la mijlocul septembrie arată tot neterminată, dar se lucrează. Dacă de la Remetea până la Şanoviţa e o ruptură care face complicată şi urcarea pe autostradă de la Şanoviţa până la Traian Vuia, mai încolo, spre Ardeal, se lucrează. Pe lotul de autostradă Orăştie-Sebeş, parte a Autostrăzii de Vest, A1, în lungime de 24,1 kilometri, constructorul Strabag a avansat foarte mult, porţiuni întregi care în trecut au fost încă în săpătură s-au racordat de poduri, sunt complet terminate.

autostrada vestului ardeal septembrie 2Pe porţiunea kilometrul 2 până la kilometrul 8 autostrada este în mare parte finalizată, cu asfalt de uzură, marcaje şi glisiere finalizate. În momentul de faţă constructorul se concentrează pe pozarea asfaltului de uzură, montare glisiere şi marcaje pe carosabil, iar în ceea ce priveşte nodul rutier Vest, de la kilometrul 24 plus 065 Vinţu de Jos-Sebeş, acesta este finalizat, circulaţia auto urmează traseul pe pasjaul denivelat finalizat. De asemenea, sunt finalizate un sens giratoriu în direcţia Deva şi o intersecţie în T în direcţia Sebeş.

Cablurile prea jos şi un hambar în cale

Pe o porţiune de circa o sută de metri, în apropiere de nodul Sebeş, la kilometrul 23 plus 550, autostrada este încă la fază de săpătură, linia de înaltă tensiune care supratraversează autostrada trebuie ridicată. În momentul de faţă nu se poate lucra din cauza gabaritului mic existent – din cauza cablurilor care sunt prea jos. Un obstacol pe autostradă este existenţa unui hambar, undeva în zona kilometrului 20-21, care, de asemenea, necesită lucrări de consolidare sau demolare. „Având în vedere că nodul rutier de la Orăştie este în funcţiune din luna iulie, constructorul declară neoficial că va termina în perioada imediat următoare acest lot, cu rezolvarea celor două puncte menţionate mai sus. Astfel că Autostrada Vestului, porţiunea autostrada vestului ardeal septembrie 5din Ardeal, va avea o lungime continuă de 66 kilometri, urmând ca în toamna-iarna acestui an şi celelalte loturi de la Sebeş până la Sibiu să fie finalizate, astfel că Autostrada Vestului în Ardeal va avea o lungime totală de circa 115 kilometri”, spune Marius Popovici, inginer, consultant în domeniul construcţiilor civile, hidrotehnice şi rutiere.

Sebeş-Cunta – în fază avansată de finalizare

Lotul Sebeş-Cunta, de la kilometrul 24 plus 110 până la 43 plus 855, este în fază avansată de finalizare. Podurile, podeţele, sunt terminate, cu excepţia supratraversării căii ferate, la Vest de Sebeş, în dreptul fabricii Kronospan, acolo placa se va turna în perioada imediat următoare. Întregul lot este în fază de terasamente finalizate, pozare de balast stabilizat, o mare parte din asfalt fiind deja pozat peste acesta. În ceea ce priveşte podurile şi nodurile rutiere, acestea sunt avansate – se lucrează la racordarea tersamentelor la culeia podurilor, hidroizolaţie şi strat asfalt pe poduri şi pasaje. Neoficial, constructorul a dat ca termen de finalizare luna noiembrie a acestui an.