safari 750x100

incinerator„Sunt iritat să văd că un proiect important, care ar contribui la reducerea preţului caloriei, nu poate înainta. S-ar putea să fie interese ale unora sau ale altora, nu ştiu”, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu

În Timişoara se doreşte construirea unui incinerator de deşeuri. Nu de ieri, de azi, caietul de sarcini pentru contractarea execuţiei lui este postat pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) de 180 de zile - un timp extrem de lung, în care s-au depus contestaţii peste contestaţii.

„Am ajuns să-mi pun întrebarea dacă nu cumva acest proiect este sabotat. Am avut contestaţii. Legea prevede un termen de 52 de zile. Sunt iritat să văd că un proiect important, care ar contribui la reducerea preţului caloriei, nu poate înainta. S-ar putea să fie interese ale unora sau altora, nu ştiu. Nu am elemente să spun ceva concret”, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Investiţia se ridică la 75 de milioane de euro – jumătate de an pentru proiectare şi un an şi jumătate execuţie. Incineratorul va lucra cu deşeuri compostate, care vor fi arse, tot ce are capacitate calorică şi prin ardere poate produce energie. Prin ardere se va genera energie electrică şi prin cogenerare se va produce energie termică. Banii obţinuţi prin vânzarea energiei electrice se vor plăti ca subvenţie la energia termică. Deocamdată, totul e în stand by, pentru că proiectul nu poate demara din cauza contestaţiilor şi din pricina solicitărilor de prelungire a termenului în care se pot depune ofertele.