safari 750x100

biblioteca dudesti 2

„Iniţiativa Biblionet se înscrie în linia noastră mai largă de a oferi cetăţenilor din Dudeştii Noi acces la informaţie, de a oferi copiilor posibilitatea de a veni în acest spaţiu public să găsească informaţiile necesare şi să comunice”, a spus Alin Nica, primarul din Dudeştii Noi

 

Biblioteca Comunală Dudeştii Noi are, de luni, noi dotări, prin intermediul programului Biblionet – proiect care facilitează românilor accesul la informaţie prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne, cu tehnologii de ultimă oră.  Biblioteca din Dudeştii Noi a fost înfiinţată din 2009, a pornit de la 1.000 de volume, o parte cumpărate de către primăria din localitate şi o parte din donaţii. Acum a ajuns la 5.000 de volume. S-au înălţat rafturile, deoarece nu mai era loc pentru cărţi. Dar asta nu-i o porblemă – este loc pentru a se face rafturi noi.

 

„Biblionet este un program finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates. Eu am învăţat să folosesc un calculator la biblioteca mea publică din America. Biblioteca publică a fost creată, în orice ţară, pentru a avansa comunităţile. 2.000 de biblioteci sunt în acest program, Anul trecut, 28.000 de oameni au intrat în bibliotecă, au  făcut un CV, ajutaţi de un bibliotecar şi au aplicat pentru un job. 41.500 de fermieri au intrat în biblioteca publică şi au aplicat pentru subvenţii la APIA – au strâns 63 milioane de euro”, a spus Paul-Andre Baran, directorul IREX România.

biblioteca dudesti„Cartea nu se mai poate promova cu cartea în mână, ci dimpotrivă, contextualizând-o”

„Biblioteca trebuie să devină un centru comunitar. Pentru multe comunităţi rurale acest program Biblionet va fi un început. Cartea nu se mai poate promova cu cartea în mână, ci dimpotrivă, contextualizând-o. Mulţi se reapropie şi de carte”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene Timiş, Tudor Creţu. „La nivel naţional s-au făcut paşi importanţi în această direcţie. Eu vă asigur de tot sprijinul nostru. Este un model demn de urmat. Cred că ar trebui în ziua de astăzi să avem o altă viziune”, a declarat Marian Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Satchinez, Orţişoara şi Lenauheim au primit supliment... de calculatoare

55 de bibliotecari au fost instruiţi în Timiş prin intermediul programului Biblionet. Peste 1.200.000 de lei s-au investit la nivelul judeţului Timiş prin programul Biblionet. Consilierul judeţean Rodica Radu, care se ocupă de colegiul 8 Timiş, a reuşit să aducă şi alte dotări în localităţile respective. „Am reuşit pentru alte trei comune – Satchinez, Orţişoara şi Lenauheim – suplimentarea cu calculatoare. Am înţeles ce înseamnă acest program şi au înţeles şi colegii mei de la bibliotecile respective”, a spus consilierul judeţean Rodica Radu.

Copiii sunt cei mai avantajaţibiblioteca dudesti 1

Biblioteca comunală din Dudeştii Noi a fost abandonată mult timp, acum însă, de câţiva ani, a prins viaţă. Acum, prin programul Biblionet, elevii din familii defavorizate, care nu au acasă un calculator, au pus pentru prima dată mâna pe un mouse. S-a făcut un fel de alfabetizare în utilizarea calculatorului. Investiţia este de 27.000 lei, finanţată exclusiv prin programul Biblionet. S-au cumpărat calculatoare cu licenţă, videoproiector, programe destinate elevilor.

„În ultimii ani, chiar dacă decalajul între mediul urban şi cel rural s-a tot mărit. iniţiativa Biblionet se înscrie în linia noastră mai largă de a oferi cetăţenilor din Dudeştii Noi acces la informaţie, de a oferi copiilor posibilitatea de a veni în acest spaţiu public să găsească informaţiile necesare şi să comunice”, a spus Alin Nica, primarul din Dudeştii Noi.