750 100 2017

  • Accesări: 1010

IMG 20170320 WA0005”Curat, ca în Austria”. ”Cine vrea, cine poate, cine dorește, să vină la curățenie…”

Așa a sunat chemarea scrisă pentru locatarii unui bloc de pe strada ”Popa Șapcă”, cu ieșire spre strada „Vasile Lucaciu”, sâmbătă, 18 martie, ora 10. Și au venit. Oameni activi, dar și pensionari, oameni de bun simț, cu profesii diferite: arhitecți, economiști, ingineri, întreprinzători privați, armonizați de o singură dorință, aceea de avea un spațiu respirabil în jurul imobilului, cu cinci scări, cu o parcare mereu plină de ”diversele scăpate la întâmplare”, cu mucuri de țigări, cutii și cutiuțe, cu spațiul verde îmbâcsit de diferite ambalaje abandonate, sticle, pet-uri și ceea ce mai știm (cu toții) că ”pierde” românul neglijent…Peisajul unui parc situat între linia CFR, de pe strada Demetriade și aleea blocului a fost realizat, de mult, de oameni, pur și simplu. Nu de Primăria Timișoarei, nu de altă instituție publică, ci de timișoreni. Este o perdea de verdeață care ne apără de poluare fonică și praf, este un spațiu plantat cu brazi, copaci și flori. Din păcate, la un moment dat, simțul civic a fost grav rănit de neglijență, de abandonul ideii că Timișoara este capitala spiritului civic, al curățeniei și al armoniei între cetățenii săi.
În pragul campaniei numită ”curățenia de primăvară”, unii vecini au realizat câteva parcuri miniaturale, în fața scărilor, dar un grup important a făcut, în doar două ore și jumătate, o gherilă tip austriac, de igienizare a parcării și spațiilor verzi, contabilizată în peste 30 de saci uriași, colectați imediat de către RETIM, la sugestia domnului Cosmin Fiat (Primăria Timișoara), căruia îi mulțumește o parte din Cartierul Tipografilor pentru promptitudine.
Cred că dacă toți angajații primărie ar fi la fel de prietenoși cu propunerile timișorenilor, lumea ar fi mai agreabilă! Cred că dacă toți ne-am mobiliza pentru aspectul orașului gradul de civilizație și confortul vizual, am fi mai veselei…
Premiul? Igienizarea să fie urmată de altele, multe, haioase, vesele, dar eficiente.